Program 2021

Wermländska Sällskapets första digitala program

Ett program om jazzbasisten från Karlstad, Hans Backenroth

I ett samtal ned jazzskribenten Olle Hernegren, Karlstad, berättar en av Sveriges främsta kontrabasister om sin väg från uppväxten och musikskolan i Karlstad till alla möten och samarbeten med landets artistelit, liksom alla internationella kontakter han etablerat.

Ett cirka 40 minuter långt samtal är späckat av spännande och intressanta jazzpersonligheter samt bilder och ljud från musikens värld som inte så ofta setts.

Se programmet här


Program nr 2 – En romanskonsert

En konsert med musik av Robert Schumann. Från Immanuelskyrkan, Stockholm, 15 mars. Programmet görs här tillgängligt via YouTube.

Tenoren Anders Andersson sjunger och Björn Gäfvert ackompanjerar på piano. 

Se programmet här


Virtuell Vårsupé med Wermländska Sällskapet

När vi inte kan träffas tillsammans i en lokal blir det istället en virtuell Vårsupé. Omgivningarna är förvisso Värmlands Nation i Uppsala, men allt sker på skärmen.

Tid: lördagen den 17 april 2021 kl 19.00

Plats: Vi kommer att umgås på Värmlands Nation på nätet – med säker distans.

Mer info här


Selmas samlade vrede

Med Görel Crona i rollen som Selma Lagerlöf i en monolog med text av Margareta Skantze.

Vi har 50 biljetter till vårt förfogande och det är först till kvarn som gäller, så skynda att beställa! Biljetterna kostar 200:-; ord. pris för föreställningen är 250:-.

Efteråt finns möjlighet till förtäring och trevligt umgänge där vi kan diskutera föreställningen med varandra och tillsammans med Görel Crona.

Tid: Söndagen den 3 oktober 2021 kl 17.00

Plats: Bergianska Trädgården, Veit Wittrocks väg 7

Läs referat här


Vad har vi lärt oss av pandemin?

Emma Spak är läkare och chef för Sveriges Kommuner och Regioners hälso och sjukvårdssektion och förmodligen den som har bäst överblick över hur vaccinationsarbetet fortskrider.

Även Björn Eriksson är läkare, kardiolog, och idag generaldirektör för Läkemedelsverket Dessförinnan var han hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm.

De berättar om vad vi lärt oss av pandemin, covid-19, hur vaccinationsarbetet fortskrider och hur det svenska läkemedelsverket kunde leda arbetet med att på kort tid få det första vaccinet godkänt för hela Europa. Få i landet har bättre överblick över arbetet med covid-19 än dessa två.

Tid: Tisdagen den 12 oktober kl 19.00

Plats: Katarina kyrkas samlingssal, Högbergsgatan 15 A.

Läs referat här ›


Kärlekens oövervinnerliga kraft

Mats Larsson Gothe och Susanne Marko besöker Wermländska Sällskapet för att berätta om sin opera Löftet som kommer att ha urpremiär på Kungliga Operan den 27 januari 2022. Mats Larsson Gothe har skrivit musiken och Susanne Marko librettot.

Löftet är berättelsen om Ava, som skiljs från sin make Teo i ett koncentrationsläger. Efter krigsslutet är hon fast besluten att finna honom igen, och hon är beredd att söka över hela det krigshärjade och traumatiserade Europa

Vi följer med henne på en resa mellan verklighet och dröm, hopp och förtvivlan. Sjuttiosex år efter befrielsen av Auschwitz kommer denna verklighetsbaserade opera om Ava och Teo och om kärlekens oövervinnerliga kraft.

– Vi befinner oss i en tid utanför tiden. När krigets offer tar sina första stapplande steg för att försöka återerövra sin mänsklighet. Så beskriver librettisten Susanne Marko berättelsen, inspirerad av sin egen familjehistoria. Verket är skapat för Kungliga Operan i ett samarbete med tonsättaren Mats Larsson Gothe. Premiär den 27 januari, på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – en dag för att hedra offren och påminna oss om att vi alltid ska verka ör att det ondskefulla aldrig någonsin ska få fotfäste och återuppstå i vårt samhälle.

Tid: Tisdagen den 2 november kl 19.00

Plats: Katarina kyrkas samlingssal, Högbergsgatan 15 A.

Läs referat här


Bortglömda värmländska författare

I 32 år var Mats Dahlberg kulturredaktör på NWT. I den positionen hade han ett enormt nätverk och en fantastisk överblick över kulturlivet i Värmland, ja, i hela Sverige.

Mats Dahlbergs journalistiska bevakningsområde har varit brett. Han har skrivit artiklar om landskapets förmågor, värmländska författare och konstnärer, nobelpristagare, rockmusik och bygdespel.

Han har intresserat sig för såväl musik som konst och litteratur.

För Wermländska Sällskapet i Stockholm har Mats varit en pålitlig, uppskattad och drivande samarbetspartner i arbetet med att varje år utse en årets värmlänning och ibland en årets dalslänning. Mats Dahlberg utnämndes till Årets värmlänning 2021.

Tid: Måndagen den 22 november kl 19.00

Plats: Katarina kyrkas samlingssal, Högbergsgatan 15 A.


Årets festliga Luciamiddag

Stor samling för Wermländska Sällskapets medlemmar med anhöriga – enligt traditionen vid Luciatid. Festliga salonger på Grand Hötel i Stockholm: Spegelsalen, Strömsalongerna och Vapensalen.

Till ett kraftigt subventionerat pris bjuds på välkomstdrink, trerätters middag, luciatåg med årets Lucia Paula Wolgers och sångare från Kungsholmens Musikgymnasium, underhållning, tal, prisutdelningar och överraskningar.

Anmälan görs genom inbetalning av deltagaravgiften 750 kr per medlem resp. 950 kr per icke medlem, 450 kr per student vid Wermlands Nation, Uppsala, till plusgiro 88 19 95-5. O.s.a senast den 26/11.

Tid: Lördagen den 11 december kl 18.00

Plats: Grand Hôtel, Stockholm

Läs mer här