Program våren 2020
Söndag den 12 januari
Nyårsvesper
i Storkyrkan, kl 16.00
Måndag den 20 januari
Carmen,
Kungliga Operan, kl 19.00
Måndag den 3 februari
Marit Kapla berättar om sin bok ‘Osebol’.
Måndag den 17 februari
Märta Måås Fjetterström på Kungliga slottet
Wermländska Sällskapet inbjuder medlemmarna att tillsammans med Bengt Telland besöka Kungliga slottet och utställningen “Se på mattorna – det är jag”, textilkonstnären Märta Måås-Fjetterströms vävda värld.
På Hovets webbplats kan man läsa att det i år är hundra år sedan hennes verksamhet startade. Kungen har tagit initiativ till en utställning om och med hennes verk. För första gången visas nu bl.a. mattorna som finns i de kungliga samlingarna. Uställningen speglar Märta Måås-Fjetterströms produktion fram till hennes död 1941.
Utställningen är öppen för allmänheten men vi föreslår att vi i Wermländska Sällskapet ser utställningen tillsammans. En katalog finns att köpa i Slottsboden till ett pris av 80 kr. Ett studium i förväg av den torde ge en betydligt större behållning av utställningen.
Om intresse föreligger vore det trevligt att efteråt dricka en kopp kaffe tillsammans i Grillska huset vid Stortorget.
Plats: Entré till utställningen sker genom Slottets Västra Valv (från yttre borggården). Närmaste T-banestation är Gamla Stan.
Tid: Du kan välja på två alternativa tillfällen: Måndag 17 februari kl. 13.30 eller måndag 2 mars kl 13.30 med samling vid båda tillfällena i trapphuset 1 tr. upp utanför ingången till ordenskansliet.
Pris: Avgift erläggs vid entrén: kr 80 för pensionärer och 160 kr för övriga.
Anmälan: Anmälan behövs inte men kan med fördel i alla fall ske till bengt.telland@gmail.com eller tfn 070-522 89 00.
Måndag den 2 mars
Märta Måås Fjetterström på Kungliga slottet
Se ovan!
Torsdag den 5 mars
Filmen Körkarlen på Bio Mauritz i Filmhuset
I sommar sätter Västanåteatern upp Körkarlen av Selma Lagerlöf i Berättarladan i Rottneros. Med anledning av det kommer Wermländska Sällskapet att ordna en visning av filmen Körkarlen på Filminstitutet.
Med Selma Lagerlöfs goda minne skapade Viktor Sjöström ett gripande, visuellt fängslande och tekniskt nydanande filmkonstverk. Filmen hade premiär på nyårsdagen 1921, prestigedag för biopremiär och ett tecken på Victor Sjöströms storhet. Filmens framgång banande väg för Victor Sjöström som regissör i Hollywood under 1920-talet. I centrum för berättelsen står slumsystern Edith som ligger för döden i lungsot. Hennes sista önskan är att få träffa David Holm, en alkoholiserad man som har en komplicerad relation till den döende kvinnan. Under en nyårsnatt konfronteras David Holm med konsekvenserna av sina handlingar.
Körkarlen är 93 min och visas med digitalt ljudlagd och restaurerad kopia. Filmen presenteras av Jan-Erik Billinger, tidigare chef för Filmarvet på Filminstitutet.
Plats: Visningen äger rum i Bio Mauritz i Filmhuset på Gärdet. Närmaste T-bana är Karlaplan. Man kan också åka buss 76 eller 54, hållplats Filmhuset.
Servering: Före visningen är Filmhusets restaurang öppen. Mer om detta vid anmälan.
Tid: Torsdag den 5 mars kl. 19:00
Pris:100 kr betalas via Pg 88 19 95-5, Swish 123 216 8854 alt i nödfall kontant på plats.
Anmälan: Bindande anmälan till klubbmästaren senast den 23 februari via mail: hans.a.olofsson@gmail.com eller telefon 0705111417
Onsdag den 25 mars – UPPSKJUTET
Årsmöte för Wermländska Sällskapet
Välkomna till årsmöte! Förutom sedvanliga förhandlingar och val kommer vi även att ta upp en stadgefråga.
Plats: Katarina kyrkas samlingssal, Högbergsgatan 13.
Närmaste tunnelbanestation är Slussen eller Medborgarplatsen.
Tid: Onsdag den 25 mars kl. 18.30
Pris: Sällskapet bjuder på kaffe och smörgås.
Anmälan: Vi vill gärna att du anmäler ditt deltagande till klubbmästaren senast den 17 mars via mail: hans.a.olofsson@gmail.com eller telefon 070-511 14 17 så att vi kan beräkna serveringen.
Tisdag den 21 april – INSTÄLLT
Var Göran Tunström värmlänning?
Jag kan tycka att värmlänningar alltid vill göra den värmländska identiteten så enastående. Göran var ju inte bara värmlänning. I sina böcker var han islänning, latinamerikan, palestinier i form av ingen mindre än Jesus. Hans litterära domäner var också Grekland, Indien och New York. Han var privat också Kosterbo. Stockholm, däremot, identifierade han sig aldrig med. Det är om alla dessa OLIKA litterära landskap som mitt anförande kommer att handla om.
Men – auditoriet kan vara lugnt: Jag kommer att landa i att han förvisso också var värmlänning.
ANDREAS TUNSTRÖM, född 1946, bodde de första 20 åren i Sunne, därefter Stockholm där han arbetat som psykolog inom barnpsykiatrin. Som sommarboende i Västra Ämtervik har han behållit kontakten med Värmland.
Tid: Tisdag den 21 april kl. 19.00
Plats: Katarina kyrkas samlingssal, Högbergsgatan 13.
Närmaste tunnelbanestation är Slussen eller Medborgarplatsen.
Pris: 120 kr. Kaffe och smörgås serveras.
Betalning via Pg 88 19 95-5, Swish 123 216 8854 (i nödfall kontant på plats).
Anmälan: Bindande anmälan till klubbmästaren senast den 10 april via mail: hans.a.olofsson@gmail.com eller telefon 070-511 14 17
Lördag den 25 april – INSTÄLLT
ODs Vårkonsert i Uppsala
Att besöka Orphei Drängars vårkonsert har nästan blivit en tradition för Wermländska sällskapet. Våren 2020 ges konserten i Universitetsaulan i Uppsala den 25 april. Nu inbjuder vi Dig att delta. I förra numret av Wermländingen (Nr 173-174) finns en utförlig artikel om konserten. Vi har reserverat 30 biljetter och det är först till kvarn som gäller
Tid: Lördag den 25 april kl 16.00
Plats: Universitetsaulan i Uppsala
Pris: 330 kr.
Anmälan: Anmälan senast den 13 januari 2020 till Klubbmästaren Hans A Olofsson 070-511 14 17 eller via e post hans.a.olofsson@gmail.com
Bekräftelse skickas därefter ut och betalning kan ske.
Onsdag den 27 maj – INSTÄLLT
Vårsupé – Gubbhyllan på Skansen
I år gästas vi vid Vårsupén av förra landshövdingen i Värmland Eva Eriksson som berättar om sitt Värmland under rubriken ”Vad har Värmland betytt för mig”.
Traktör KC Wallberg komponerar som vanligt årets meny. Han bjuder på konfiterat urbenat kycklinglår med grönsparris och salviaslungad färskpotatis, primörragu, ramlökscréme och mustig skysås. Till efterrätt ljus chokladmousse med rabarber och jordgubbar, kanderad mandel, samt kaffe eller te från buffé.
Pris: I menyn ingår bubbelvatten/vatten eller egengjord lingondricka (ej lättöl). Pris 200 kronor. Betalas på plats kontant eller med Swish.
Pris per glas vin för de som önskar: 85 kr, starköl från 60 kr.
Tid: Onsdagen den 27 maj 2020 kl. 18.00.
Plats: Gubbhyllan på Skansen. Ingång via huvudentrén och sedan upp till vänster. Ange i entrén att ni ska till Gubbhyllan, så är entrén gratis.
Anmälan: Bindande anmälan skall vara Monica Ivarsson tillhanda senast tisdagen den 19 maj 2020 på tel 08-560 325 93, eller via mail: monica.v.ivarsson@telia.com
Senare delen av juli – UPPSKJUTET
Resa i Västra Värmland
I år ska Sällskapet göra en resa i Västra Värmland. Vi gör som förra året, vi åker i egen bil eller samåker med varandra. Meddela oss om behov av transport så kan vi hjälpas åt. Datum bestäms efter årsskiftet i samråd med årets värmlänning, Oscar Magnusson på Sliperiet i Borgvik.
Preliminärt program:
Vi samlas vid Rackstadmuseet i Arvika. De som vill kan övernatta i Arvika. Efter rundvandring på museet går färden till Klässbols linneväveri och lunch på Kvarnen i Klässbol. I Värmlands Nysäter besöker vi Wermlands mejeri AB och Yngve Gustavsson som blev årets värmlänning 2016. Därefter åker vi till Borgvik. Vi gör en rundtur på bruket, besöker sliperiet och träffar årets Värmlänning, Oscar Magnusson.
Dagen avslutas med en gemensam festmåltid och för de som vill finns det möjlighet att övernatta i Borgvik. Vi har tillgång till många rum. Efter frukost nästa dag beger vi oss till von Echstedtska gården och får en guidad rundvandring i detta museum.
Anmäl Ditt intresse så snart som möjligt till Hans Olofsson så återkommer vi med uppgifter om pris mm under våren. e-post: hans.a.olofsson@gmail.com tel 070-511 14 17.