Årets första digitala program – möt basisten Hans Backenroth

Årets första digitala program – möt basisten Hans Backenroth

I väntan på att det går att genomföra fysiska programkvällar i Wermländska Sällskapets regi, kommer här ett program om jazzbasisten från Karlstad, Hans Backenroth.

I ett samtal ned jazzskribenten Olle Hernegren (i Råtorp, Karlstad) berättar en av Sveriges främsta kontrabasister om sin väg från uppväxten och musikskolan i Karlstad till alla möten och samarbeten med landets artistelit, liksom alla internationella kontakter han etablerat.

Programmet på drygt 40 minuter är späckat av spännande och intressanta jazzpersonligheter samt ett antal bilder från musikens värld som inte så ofta setts.


En Pöllman som blir bättre och bättre

Kontrabasen Hans Backenroth spelar på numer är en Pöllmann (tysk instrumentmakare). Den här kontrabasen är cirka 30 år gammal.

– Jag köpte den i Karlskoga för ungefär 15 år sedan. Det märkliga var att jag provade basen precis när den kommit till Sverige och föll för den direkt, men då var den inte till salu. Av en ren händelse såg jag en annons på nätet för ca 15 år sedan och förstod när jag tittat på bilderna att det var den basen som jag hade provat en gång i tiden, berättar Hans Backenroth.

– Basen hade då inte varit spelad på många år så det tog ett tag innan den kom igång. Nu har det blivit det instrument som jag spelat mest på och den låter bara bättre och bättre …

Den Spotify-lista med musikurval som Hans Backenroth refererar till i slutet av programmet finns härSom bonus, en presentation av Olle Hernegrens bok Jazzen i Karlstad:


Foto, bilden överst: Hasse Lindén

2 thoughts on “Årets första digitala program – möt basisten Hans Backenroth

  1. En skön jazzstund och fin intervju med Hans Backenroth. En glad överraskning för en som sitter i karantän och bara längtar efter konserter.

  2. Kul att höra din berättelse Hans! Fantastisk karriär för en fantastisk basist och musiker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *