De berättade om nya operan Löftet

De berättade om nya operan Löftet

Vid programkvällen den 2 oktober, anordnad av Wermländska Sällskapet, berättade tonsättaren Mats Larsson Gothe (Sällskapets kulturpristagare 2021) och librettisten Susanne Marko, om den nyskrivna operan Löftet.

Operan skulle ha haft sin premiär på Kungliga Operan den 27 januari 2021. På grund av pandemin blev den framflyttad exakt ett år till den 27 januari 2022, d v s på minnesdagen av Förintelsen.

Sällskapets programkväll i Katarina kyrkas samlingssal blev med de medverkande upphovspersonerna en stark och minnesvärd afton; om ”kärlekens oövervinnliga kraft”.

Familjehistorien

Susanne Marko beskrev bakgrunden som blev till den bärande berättelsen. Den fanns i hennes egen familj. Pappa och mamma från Kecskemét i Ungern som de sista åren under andra världskriget deporterades till Auschwitz, där de skiljdes åt – men överlevde i koncentrationslägret. Pappans kamp för att efter 1945 hitta sin unga hustru i det sönderbombade Tyskland och hans osannolika tur att en dag återfinna henne, men i ett bedrövligt och döende tillstånd.

Men i operan är det omvänt; det är hon (Ava) som hittar sin Theo ..

Mats Larsson Gothe berättade om hur han omedelbart fångades och berördes av berättelsen. Sedan om hans ansträngningar för att finna den ‘judiska tonen’, som var allt annat än klezmer-musik. Om hans kontakter med skilda musikvetare runt om i Europa och om hur han musikaliskt formade De dödas kör respektive De överlevandes kör.

Urpremiär på Förintelsedagen

Resultatet har blivit helaftonsoperan Löftet, med premiär på Kungl Operan den 27 januari 2022, i regi av Stefan Larsson. Efter urpremiären blir det ytterligare sex föreställningar (29 januari, 1 februari, 5 februari, 15 februari, 24 februari, 5 mars).

Medverkande sångare är Hanna Husáhr, Agnes Auer, Karl-Magnus Fredriksson, Niklas Björling Rygert, Susann Vegh, Kristian Flor, Clifford Lewis, Jesper Taube, Karolina Blixt. Operakören och Hovkapellet dirigeras av Alan Gilbert.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *