Selmas samlade vrede

Selmas samlade vrede

En söndagseftermiddag i början av oktober samlades ett 30-tal medlemmar i Wermländska Sällskapet i Bergianska Trädgårdens Orangeri för att avnjuta föreställningen Selmas samlade vrede, en monolog i sju sammanhängande avsnitt ur Selma Lagerlöfs liv, suveränt gestaltade av skådespelerskan Görel Crona

”Selmas samlade vrede” är skriven av författaren Margareta Skantze som en motbild till förra seklets bild av Selma Lagerlöf som ”sagotant” – en naiv, omedveten, folklig berätterska, en bild som skapades av dåtidens ledande litterära kritiker, författaren Oscar Levertin.

Denna uppfattning om Selma Lagerlöf fördes sedan vidare av bl a akademiledamöterna Sven Delblanc och Lars Lönnroth men också författaren P-O Enquist och filmskaparen Ingmar Bergman har bidragit till att befästa den.

Under kvällen fick vi se och höra Görel Crona visa fram en annan bild av Selma; en motsägelsefull människa full av liv, målmedveten och ärelysten, ansvarstagande men också kärlekslängtande och bräcklig. Hon som vägrade bli hemmadotter, som tidigt visste vad hon ville bli, som trotsade sin far och sin samtid och blev en världsförfattare belönad med bl a Nobelpriset i litteratur 1909. 

Efter föreställningen satte vi oss till bords och fick, under intagande av en god fisksoppa och ett glas vin, möjlighet att möta Görel Crona, höra henne berätta om sin ”resa” med Selma och också ställa frågor. Det blev en härlig kväll, där säkert många av oss fick en reviderad syn på Selma och hennes liv.

– KSS
Föreställningsbilder: Lars Thorö, foto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *