Här är 2021 års kulturpristagare

Här är 2021 års kulturpristagare

En välkänd skribent i Nya Wermlands-Tidningen och en väl sedd personlighet i Värmlands kulturvärld har just utsetts till Wermländska Sällskapets kulturstipendiat 2021 – Mats Dahlberg.

Det ska tydligen vara en Mats för att bli kulturpristagare; 2019 var det fotografen Mats Bäcker, 2020 tonsättaren Mats Larsson Gothe, 2021 kulturjournalisten Mats Dahlberg.

I 32 år var Mats Dahlberg kulturredaktör på NWT. I den positionen hade han ett enormt nätverk och en fantastisk överblick över kulturlivet i Värmland, ja, i hela Sverige. 

Mats Dahlbergs journalistiska bevakningsområde har varit brett. Han har skrivit artiklar om landskapets förmågor, värmländska författare och konstnärer, nobelpristagare, rockmusik och bygdespel. 

Han har intresserat sig för såväl musik som konst och litteratur.


Det började i Filipstad

Tidningsbanan för Mats Dahlberg (född 1957) började på Filipstads Tidning med en artikel om Tage Aurell. Efter några år gick flytten till Karlstad och NWT, där allmänreportern Dahlberg snart blev kulturredaktören Dahlberg.


Nära Tomas Tranströmer

Mats Dahlberg har under dessa år fått en unik inblick och kunskap om den värmländska kulturen. Men det har inte stannat med det. Mats har också skrivit och följt kulturen på nationell nivå. Ett exempel är den nära relation Mats Dahlberg hade till Tomas Tranströmer.  


Nära Wermländska Sällskapet

För Wermländska Sällskapet i Stockholm har Mats varit en pålitlig, uppskattad och drivande samarbetspartner i arbetet med att varje år utse en årets värmlänning och ibland en årets dalslänning. 


Läs mer om kulturpristagaren i kommande nummer av Wermländingen (nr 180).Foto: Jan Bergstam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *