Årets värmlänning 2019

Årets värmlänning 2019


Till Årets värmlänning har utsetts Oscar Magnusson, frontman i Sven-Ingvars och ägare till konsthallen Sliperiet i Borgvik. Juryns motivering lyder:

“Oscar Magnusson har förvaltat och utvecklat Sven-Ingvars på ett ansvarsfullt och ödmjukt sätt. Sven-Ingvars konserterar för fulla hus landet över och Oscar har kompletterat sin roll med utgivning av en, av gruppen, nyinspelad och hyllad CD. Genom den fortsatta utvecklingen av Sliperiet i Borgvik bidrar Oscar Magnusson med en viktig attraktion som stärker landskapets renommé som kulturlän.”

Bakom priset står Ahlmarks, Nya Wermlands-Tidningen och Wermländska Sällskapet i Stockholm.

Under året har Oscar Magnusson och Sven-Ingvars släppt ett nytt album – det första på 20 år. Albumet, där 5 låtar helt eller delvis har Oscar som upphovsman, har fått lysande recensioner, liksom årets turné.

Sliperiet i Borgvik

Oscar Magnusson köpte 2009 Borgviks gamla träsliperi & Massafabrik och startade 2010 konsthallen Sliperiet. Sliperiet som kan kallas för en framgångssaga är idag en viktig del av Värmlands kultur och besöksnäring och är också Värmlands största privatägda konsthall.

Sliperiet vill främja och stärka kulturutbudet på landsbygden och för denna gärning har Oscar bland annat mottagit Stipendiet till Gustaf Frödings minne, NWT:s kulturstipendium samt varit Värmlands bidrag till Stora Turismpriset.

Varje år, mellan maj och september, presenteras en samlingsutställning där erkända konstnärer möter nya på uppgång. I restaurang Sliperiet Gastronomi serveras under konsthallens öppettider mat av hög klass enligt White Guide, mycket goda betyg får man också av vanliga gäster på Tripadvisor.

Bara 38 år …

Diplomet och prissumman fick Oscar ta emot vid Sällskapets Luciabal i Grand Hotels spegelsal lördagen den 7 december. Som representant för Ahlmarks delade Anders Hemmingsson ut prissumman och höll talet till pristagaren, eller försökte hålla talet i alla fall.

Oscar spexade oavbrutet med Anders Hemmingsson, som skulle läsa upp ett tal som skrivits av Mats Dahlberg från NWT. Anders fann sig väl och de båda herrarnas humoristiska och mycket värmländska lilla spontanshow applåderades livligt.

I sitt roliga och berörande tacktal sade Oscar att pappa Sven-Erik Magnusson också blivit Årets värmlänning, men vid 60 års ålder. Själv är jag bara 38, jag slog pappa med 22 år, konstaterade han till balgästernas jubel! 


Bilden överst: fr v Oscar Magnusson, Anders Hemmingsson, Nils Gunnar Billinger


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *