2019 års Lussestipendiat

2019 års Lussestipendiat

Alice Ekelöf från Karlstad har utsetts till Wermländska Sällskapets Lussestipendiat 2019. 

Motivering

”Alice Ekelöf tilldelas Wermländska Sällskapets Lussestipendium 2019 för sin förmåga att inom området industridesign tänka utanför boxen och kombinera vacker design med användarvänlig utformning.”

Från kock till industridesigner

Alice Ekelöf är numera bosatt i Stockholm och har  studerat industridesign på Konstfack. Innan flyttlasset gick till Stockholm arbetade Alice Ekelöf som kock i Karlstad. I våras visade hon upp ett exempel på sin design; en vacker ergonomisk riktig och effektiv stekpanna.

Man kan säga att Alice Ekelöf med sitt examensarbete ställer frågan om konst ska ha ett budskap eller ska konst bara förmedla skönhet.

Vårens examensutställning på Konstfack pekar på att en kombination av de båda egenskaperna är möjlig. Årets utställning innehöll en rad praktiska lösningar på vår tids utmaningar.  Hellre än att gnälla över sakernas tillstånd presenterar flera av studenterna praktiska lösningar på dagens utmaningar.

Ett sådant exempel är Alice Ekelöfs köksredskap för restauranger. 

Alice har arbetat som kock i Karlstad innan hon började på konstfack.  Då reflekterade hon inte så mycket över hur arbetet var organiserat. Det kom senare och ledde till att Alice verkat för att restaurangbranschen ska förändras, utvecklas och att det ska bli lättare för kvinnliga kockar att hävda sig. 

Efter att ha tittat tillbaka i historien kunde hon göra kopplingar till 1800-talets haute cuisine-trend i Frankrike som på flera sätt står till grund för hur kockar jobbar idag. På den tiden fick inte kvinnor utbilda sig till eller arbeta som kockar vilket gjorde att redskapen var anpassade efter den stereotypiska västerländska mannens kroppsbyggnad.

De här produkterna ser likadana ut idag, de har inte utvecklats mycket alls. Produkterna är ofta tunga, otympliga och anpassade för stora händer och mycket muskler.

Krogen är av tradition en arbetsplats där kvinnor första hand arbetar i servisen och män som kockar i köket. Alice Ekelöf, som själv arbetat som kock, accepterade på goda grunder inte föreställningen att män var mer lämpade som kockar och insåg att problemet  kunde lösas med design, till exempel en mer ergonomiskt utformad stekpanna. Det är bakgrunden till hennes examensarbete Get a grip på Konstfack i Stockholm.  

– Nils Gunnar Billinger


Stipendieutdelning

I samband med Wermländska Sällskapets nyårsvesper i Storkyrkan, Stockholm, söndagen den 12 januari 2020 kl 16.00 kommer diplom och stipendium att delas ut till Alice Ekelöf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *