Bach & Caldara

Bach & Caldara

Den 26 november fick sällskapet en intressant introduktion av musikprofessorn, dirigenten och tidigare kulturpristagaren, Mats Nilsson, i Maria Magdalena kyrksal inför konserten Bach och Caldara som Mats dirigerade i Maria Magdalena kyrka. Han berättade om den verksamhet han leder i Maria Magdalena församling.

Mats startade Maria Magdalena Vokalensemble, en ung vokalensemble för sångare 17-25 år med fokus på tidig musik (renässans och barock), vilket är musik som passar för en liten ensemble. Kören samarbetar med Maria Magdalena Barockensemble som leds av Johannes Jacobsson

Jesu, meine Freude och Missa dolorosa

Mästaren Johann Sebastian Bachs verk Jesu, meine Freude som framfördes under konserten är en av Bachs motetter, vilket innebär att det inte finns några givna soloarior utan det är ensemble och kör genom hela verket. Här framfördes verket med orgel och basinstrument. Det består 11 satser och Bach utgick från en äldre melodi som han harmoniserade på sitt sätt och i olika variationer i varannan sats. 

Även Missa dolorosa av Antonio Caldara ingick i konserten. Kompositören Caldara hade högt anseende som tonsättare på sin tid. Han är långt ifrån lika känd som Bach men han var väldigt produktiv. Han skrev en mängd operor, oratorier, mässor, motetter och sonater. Mats berättade att Bach nog inspirerades av Caldaras verk. 

Lägre stämning då

Vidare fick vi veta att instrument idag är stämda i 440 hertz men på Bachs tid hade man en lägre stämning, 415 hertz, vilket var en halv ton lägre. Dessutom hade man sensträngar på stråkinstrumenten och det resulterade i sprödare toner.

Musikerna i konserten Bach & Caldara hade sensträngade stråkinstrument och en liten orgel där man själv kan ställa in en lägre stämning, vilket enligt Mats, blir skönare för sångarna att sjunga. Vi kunde konstatera att det även var skön musik för våra öron i en mycket uppskattad konsert i novembermörkret!

Text: Elenor Wolgers. Foto: Gerhard Wolgers, Elenor Wolgers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *