Kulturpristagaren 2023

Kulturpristagaren 2023

Wermländska Sällskapets Kulturpristagare 2023 är Isabella Lundgren med rötterna i Karlstad. En av Sveriges främsta jazzsångerskor och en artist i världsklass. 

Motivering:

”En värmländsk jazzsångerska av världsklass som med sin personliga röst, intensiva utstrålning och unika tolkningar hittar in i publikens hjärta och får tiden att stanna. Hennes tolkningar av bl a Monica Zetterlunds repertoar, så väl som Judy Garlands och klassikerna ur The American Songbook, berör på djupet när de väcks till liv av hennes unika röst. ”

Vid Wermländska Sällskapets årsmöte den 29 mars får du chans att träffa henne.

Pristagaren berättar

– För tre år sedan stod jag på Musikaliskas scen tillsammans med Rigmor Gustafsson och Blåsarsymfonikerna. Vi avslutade konserten med Värmlandsvisan. När Rigmor sjöng den andra versen så forsade tårarna från mina ögon. 

”I Värmland jag där vill jag bygga och bo, med enklaste lycka förnöjder. Dess dalar och skog ger mig tystandens ro och luften är skön på dess höjder”.

Isabella skivdebuterade 2012 och har gett ut ett flertal skivor sedan dess. Hon har belönats med ett flertal priser och stipendier såsom bl a Jazzkatten och Stockholms stads kulturstipendium 2015, Årets musiker och Orkesterjournalens guldskiva 2016, Monica Zetterlund-stipendiet 2017 och Region Värmlands Frödingstipendium 2019. Hennes skivor Where is Home och Out of the Bell Jar nominerades båda för Grammis 2016 respektive 2020.


En längre presentation av Isabella Lundgren finns i senaste numret av Wermländingen (#188).


Bilden överst: Elvira Glänte, foto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *