‘Årets värmlänning’ har aldrig varit flera

Pandemiåret 2020 avspeglar sig även i den traditionella hedersutmärkelsen Årets värmlänning, ett pris som sedan 1974 delas ut till en förtjänstfull värmlänning i december varje år.

Ett år då vi solidariskt försökte hålla covid-19 tillbaka, beslutar juryn för Årets värmlänning att priset ska manifestera lagens sammanhållning och styrka.

2020 års pris går därför till et stort lag – Sjukvårdspersonalen vid länets sjukhus – och ett fotbollslag – Degerfors IF.

Det handlar alltså om drygt 4,000 personer som blir Årets värmlänning i år. Diplom, medalj och prischeck utdelades coronasäkert utomhus vid Karlstads centralsjukhus och i Degerfors.

I senaste numret av Wermländingen finns utförliga presentationer av årets pristagare.

Här kan du läsa vad NWT skriver

Motivering för sjukvårdspersonalens utmärkelse

Året 2020 har varit prövande. Coronapandemin har tyngt våra sinnen och försvårat vår vardag. I denna besvärliga tid har sjukvårdens personal professionellt och med gott mod hanterat situationen på ett imponerande sätt. Värmlänningarna har känt trygghet och tillit. Sjukvårdens personal är mot den bakgrunden en ytterst värdig mottagare av utmärkelsen ”Årets Värmlänning.

Som representant för personalen får Mia Eriksson, specialistsjuksköteska på IVA i Karlstad, ta emot priset.

Motivering för utmärkelsen till Degerfors IF

Coronapandemins effekter hotade under en tid lagets fortsatta medverkan i Superettan. Med tomma läktare och utan publikintäkter, ingen framtid. Men Degerfors visade att det verkligen är folkets lag. Stödpengar kom in och den sportsliga framgången fortsatte – och räckte ända till Allsvenskan 2021 efter en nagelbitande avslutning. Ett styrkebesked för Värmland att ett lag från en liten bruksort kan hävda sig mot de största.

Susanne Hellström fick representera DIF och motta förtjänsttecknen.

Tre verksamheter bakom Årets värmlänning

Årets värmlänning delas ut av Wermländska Sällskapet, Nya Wermlands-Tidningen och Ahlmarks.

I årets jury har dessa personer ingått: Nils Gunnar Billinger och Katarina Leoson (Wermländska Sällskapet), Björn Sandborgh (ordf.), Staffan Ander och Kasper Norling (NWT) samt Anders Hemmingson och Leif Nilsson (Ahlmarks).


Foto: Helena Karlsson, NWT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *