Osebol-kväll med Sällskapet

Osebol-kväll med Sällskapet

Fullsatt, gemytligt och intresserat.

Journalisten/författaren Marit Kapla fick dedicerad uppmärksamhet vid den författarafton Wermländska Sällskapet anordnade måndagen den 3 februari i Katarina kyrkas samlingssal.

Marit Kapla i berättartagen.

Hon läste valda delar ur sin 812 sidor tjocka bok Osebol, den som fick Augustpriset 2019.

Marit Kapla berättade bl a om tillhörigheten till Osebol vid Klarälven, från det hon kom dit som treveckors bebis till tonåren, om unga vuxenlivet med helgernas pendlingsbesök hos föräldrarna samt till återkontakten med byn från 2016. Det var då hon bestämde sig för att intervjua de kvarvarande 42 invånarna. 40 ställde upp och finns med i boken.

Timmar med inspelade samtal

Ett långt och ofta mödosamt arbete, lika mycket som spännande möten och upplyftande insikter från människor med så skilda erfarenheter av glesbygdslivet.

De inspelade samtalen med byborna transkriberades till Word-dokument som Marit långsamt och omsorgsfullt läste och redigerade, inspirerad av arbetssättet hos författaren Svetlana Aleksijevitj.

Till slut blev det ett manus på drygt 800-sidor. Våren 2019 trycktes boken, i november 2019 tilldelades denna hennes första bok Augustpriset i kategorin Årets skönlitterära verk.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *