

Öppningskonsert! European Festival: Ukrainian Spring 2025
Nu anordnar vi Värmlänningar åter igen musikfestival och ni medlemmar, samt medföljande, är inbjudna med rabattkod “festival25” till öppningskonserten 1 maj kl.18:00.
EUROPEAN FESTIVAL: UKRAINIAN SPRING 2025, med Peter Eriksson och Natalya Pasichnyk som konstnärliga ledare, pågår 1–10 maj 2025. Varmt välkomna till hela festivalen.
Till öppningskonserten på Konserthuset 1:a maj använder ni Wermländska sällskapets rabattkod festival25 i biljettbokningen på Konserthusets hemsida (190 kr med rabatt). Kvällen inleds 18:00 med panelsamtal om ”Kulturens roll i tider av krig”, om hur kultur kan bevara ett lands identitet och varför den är så avgörande för ett lands självständighet och fortlevnad, med Stefan Forsberg, Kungliga Musikaliska Akademiens preses, f.d. Konserthuschef, Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet, Sevhil Musajeva, chefredaktör för Ukrainska Pravda och Tetiana Filevska, konstnärlig direktör Ukrainska Institutet i Kyiv.
Konserten börjar 19:00 med ett gästspel av en kammarorkester ur Lvivs Nationella Filharmoniska Orkester med verk av tre av Ukrainas mest framstående samtida tonsättare, Valentyn Silvestrov, Yevhen Stankovytj och Myroslav Skoryk, samt musik av Leonard Bernstein och George Gershwin, två framstående tonsättare med ukrainska rötter. Ingår gör även Lullaby av Vasyl Barvinsky, ett verk som inspirerade George Gershwin att komponera sin största hit, Summertime.
Kammarorkestern reser till oss två dagar med buss och båt från kriget i Ukraina och samtliga intäkter från konserten kommer skänkas som stöd till orkestern.
Konserten gästas också av de framstående svenska artisterna mezzosopranen Anne Sofie von Otter, pianisten Bengt Forsberg samt skådespelerskan Stina Ekblad som läser dikter av Paul Celan och Lesja Ukrainka.
Mer om festivalen:
EUROPEAN FESTIVAL: UKRAINIAN SPRING 2025
1–10 maj 2025 | Stockholm
”Oh, you are Ukrainian?”
Ukrainska stjärnor på världens kulturscener
European Festival: Ukrainian Spring är en årligt återkommande festival som speglar Europas mångfacetterade musik- och kulturlandskap med betoning på Ukrainas roll i ett gemensamt arv och en gemensam framtid. Festivalen är en inbjudan att närma sig och förstå Ukraina genom dess konstnärliga uttryck, en naturlig och oumbärlig del av det europeiska sammanhanget. Varje år lyfter festivalen fram ett nytt tema. Årets upplaga har ett särskilt fokus på framstående artister och kulturpersonligheter som gjort betydande insatser för europeisk kultur, men vars ukrainska ursprung ofta förblivit okänt. Här lär vi känna dessa mästare genom musik och dans, litteratur och bildkonst, filmvisningar och diskussioner.
I historiska utflykter möter vi namn som Kazymyr Malevytj, Serge Lifar, Andy Warhol, Modest Menzinsky, Solomija Krushelnytska och Bondi Vesolovskyj. Festivalen tar oss genom olika epoker – från kobzarmusikens medeltida klenoder via modernismen fram till dagens experimentella elektroniska musik, där det samtida möter det traditionella i nya former.
I festivalen medverkar ett stort antal artister, bl.a. mezzosopranen Anne Sofie von Otter, den sydafrikanske barytonen Luthando Qave, pianisterna Bengt Forsberg, Staffan Scheja och Natalya Pasichnyk, skådespelerskan Stina Ekblad och en kammarorkester ur Lvivs Nationella Filharmoniska Orkester.
"European Festival: Ukrainian Spring är en hyllning till motståndskraft, konstnärlig vision och den osynliga väv av ukrainska röster som genom århundradena vävts in i Europas kulturarv. Vi vill synliggöra den rika ukrainska traditionen och de konstnärer vars ukrainska ursprung ofta förblivit osynligt. Många av dem levde långt ifrån sitt hemland, andra förblev okända för omvärlden eftersom de tvingades verka under rysk ockupation, som pågått i århundraden på det som idag är Ukrainas territorium" säger festivalens konstnärliga ledare, den svensk-ukrainska pianisten Natalya Pasichnyk.
Den 1-10 maj 2025 intar festivalen några av Stockholms främsta kulturscener – Konserthuset, Kungliga Operan, Nationalmuseum, Armémuseum, Confidencen, Klarabiografen, Spritmuseum, Stallet och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt Västerlövsta kyrka i Heby.
Mer information och fullständigt program finns på festivalens webbplats: https://www.europeanspring.eu/

Amadeus på Stadsteatern OBS ändrat datum
Vi ser tillsammans klassikern Amadeus av Peter Shaffer på Kulturhuset Stadsteaterns stora scen, ett musikaliskt kostymdrama i regi av Sunil Munshi.
Anmälan senast 20/3 till klubbmastaren@wermlandskasallskapet.se.
Betala in 510 SEK 88 19 95-5 eller Swish 123 216 8854 ange kod AMAD och namn.
Amadeus är en fängslande berättelse om geniet Mozart och hans rival Salieri vars relation kantas av maktkamp och avundsjuka men också av passionen för musik.
I huvudrollen som Mozart ser vi Simon Reithner, som hans hustru Constanze Weber, värmländska Maja Rung och som antagonisten Salieri, Philip Zandén. Föreställningen ramas in av Mozarts tidlösa musikstycken, framförda live med liten orkester och sång av operasångarna Katija Dragojevic, Peter Kajlinger och Sanna Gibbs bland andra. Musikaliskt ansvarig är Eric Skarby.
Pris: 510 kr per person. Anmälan görs senast 20 mars till klubbmastaren@wermlandskasallskapet.se. Märk med AMAD

Vårsupé på Gubbhyllan
OBS begränsat antal platser.
Anmälan senast 28/4 till klubbmastaren@wermlandskasallskapet.se.
Betala in till 88 19 95-5 eller Swish 123 216 8854 ange kod VÅR och namn.
Vår traditionella Vårsupé intas på Gubbhyllan på Skansen. Sällskapets medlem Agneta Bergqvist kåserar om nationalskulptören Christian Eriksson. Gubbhyllan var ett av hans favoritställen.
Även vid hög ålder gick han till Djurgården för att ”jazza” på Gröna Lund eller på Pinets Boston Palace. Det är 90 år sedan han dog och på Waldemarsudde kommer Rackenkonstnärerna att ställas ut under hela hösten.
Menyn och pris är ännu inte bestämt men du kan redan nu anmäla dig till klubbmastaren@wermlandskasallskapet.se dock senast 28 april.

Sommarresa 31 juli-1 aug
Denna sommar besöker Sällskapet Norra Värmland. Vi träffas i Utterbyn på Sahlströmsgården och åker gemensamt till Sysslebäck där vi ser den berömda Pilgrimstapeten på Utmarksmuséet. Flera programpunkter är inplanerade och vi avslutar dagen med en gemensam middag på Sahlströmsgården där vi får underhållning av poeten Torleif Styffe.
Information om pris kommer inom kort. Priset kommer inkludera inträde , middag och övernattning på Sahlströmsgården.
Anmälan senast 5/6 till klubbmastaren@wermlandskasallskapet.se. Betala in till 88 19 95-5 eller Swish 123 216 8854 ange kod SOMMAR och namn.
Vi är mycket glada att återigen erbjuda er medlemmar en sommarresa!

OD:s vårkonsert Uppsala Universitets aula
Den 26 april är det åter dags för Uppsala och Orphei Drängar, ansedd som en av världens främsta manskörer. Solist är basbarytonen Erik Rosenius, vårt nya stjärnskott på den svenska sångarhimlen. Erik är utbildad vid Kungl. Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm samt vid operastudion på Berliner Staatsoper, där han sjungit en rad roller. Förutom på Göteborgs Operan har han även varit knuten till Kungliga Operan i Stockholm, där han hade titelrollen i Mozarts Figaros Bröllop.
Trerättersmenyerna är inte klara men kommer kosta 600–700 kr exkl. dryck. Betalning av mat och dryck sker på plats.
Biljetterna har två priskategorier: 415 kr (prisklass 1) och 275 kr (prisklass 2).
Anmälan senast 21/4 till klubbmastaren@wermlandskasallskapet.se. Betala in till 88 19 95-5 eller Swish 123 216 8854 ange kod OD och namn.
Vårkonserten dirigeras av körens vicedirigent Folke Alin. Programmet sträcker sig från romantik till 1900-talets portalstycken samt ett uruppförande av Benjamin Staern. Naturligtvis också ett knippe vårsånger! Efter konserten har ett begränsat antal platser bokats på närliggande Domtrappkällaren.


Medaljutdelning till Årets Värmlänning Marcus Wandt
Medaljutdelning till Årets Värmlänning Marcus Wandt