Värmlänningarna styr Jazz på Skansen

Värmlänningarna styr Jazz på Skansen

Den ene är från Degerfors – Nils Landgren, jazz- och funkmusikern. Den andre från Karlstad – ständige basisten Hans Backenroth.

Skansen har en lång tradition av jazzkonserter som sträcker sig från slutet av 1950-talet. Numer heter konsertserien på Sollidenscenen Jazz på Skansen. Mängder av jazzpersonligheter har stått på scenen genom alla dessa år. Sedan sommaren 2022 är det Nils Landgren tillsammans med Hans Backenroth som står värdar för Jazz på Skansen. Landgren som konferencier och musikaliskt sammanhållande, Backenroth som kapellmästare för husbandet och som medverkat i Jazz på Skansen under 28 år.

Två jazzkvällar återstår

Säsongspremiär för Jazz på Skansen var den 19 juli och därefter blir det ytterligare fem onsdagskvällar med final den 23 augusti.

Onsdagen den 16 augusti medverkar danska Caecilie Norby, sång, och Lars Danielsson, kontrabas. Till finalen den 23 augusti kommer sångarna Lisa Nilsson och Claes Jansson.

Som vid alla jazzkvällarna är husbandet Hans Backenroth trio; Hans Backenroth, kontrabas, Leo Lindberg, piano, och Jocke Ekberg, trummor. Och som alltid är Nils Landgren konferencier och bidrar med trombon och sång; han som förekommer på mer än 500 skivinspelningar.

Det började med Jazz under stjärnorna

Redan 1959 introducerades Jazz under stjärnorna – med legendariske radioproducenten Olle Helander – som alltid direktsändes via Sveriges Radio. Första konserten gavs den 6 juli 1959. Andra titlar för jazzkonserterna från Sollidenscenen har varit Happy Jazz och Blå Måndag. Hundratals och åter hundratals svenska och internationella artister har under alla dessa år hörts från Solliden.

Under många år har musicerats med profiler som Ove LindLars ErstrandJan JohanssonArne DomnérusGeorg RiedelRune GustafssonKjell Öhman osv.

Jazzkväll på Solliden juli 1969. Med bl a Ove Lind, klarinett, Lars Erstrand, vibrafon, Rune Gustafsson, gitarr, Arne Wilhelmsson, bas, Rolf Larsson, piano.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *