Nordisk pianofinaltävling i Arvika

Nordisk pianofinaltävling i Arvika

Första gången unga pianisttalanger finaltävlade i Arvika var 2019. Nu är det dags för final i andra upplagan av nordiska pianotävlingen för juniorer.

Vid Ingesund Piano Center vid Musikhögskolan Ingesund, Arvika, vill man medvetet bredda uppmärksamheten och intresset för pianospelet och pianorepertoaren.

Här finns sedan tidigare den högre artistiska utbildningen för unga, utbildade pianister liksom tävlingen Nordic Piano Competition. Ur den senare har sedan ett par år en ännu yngre variant vuxit fram: Nordic Junior Piano Competition för deltagare från 11 till 19 år.

Tre från Ukraina

Den 29–30 april 2023 genomförs finalen i juniortävlingen i Arvika. 22 finalister i de båda ålderskategorierna deltar; upp till 15 år, resp upp till 19 år.

Tre av finalisterna härstammar från Ukraina. De har sedan Rysslands krig mot Ukraina hamnat i några av de nordiska länderna och representerar alltså nu sina ’fadder-länder’, Island och Sverige.

Uttagningen till finalen har skett via deltävlingar online tidigare i år. De 22 som gått vidare till finalen får därmed chansen att spela för varandra och tävla om priser medan de får möjlighet att öva på att uppträda inför en publik.

Fri entré

Allt är öppet för allmänheten (fri entré) och kan också följas på nätet, där finalen streamas den 29 och 30 april.
Kan ses här ›

Tävlingen är sponsrad av Steinway Gallery Stockholm som också delar ut priserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *