När operaregissören drabbades av Värmland

När operaregissören drabbades av Värmland

Claes Fellbom var med och grundade Folkoperan i Stockholm 1976.

1989 fick han sitt första internationella regiuppdrag. Under tolv år arbetade han i de tysktalande länderna, i England och USA. När Claes Fellbom 2001 fick sin professur i musikdramatisk gestaltning vid Operahögskolan, avslutade han sina internationella uppdrag.

Aida (av Giuseppe Verdi) på Wermland Opera, som spelas från den 23 februari till och med den 6 april, blir hans fjärde version av verket. Den första spelades 158 gånger på Folkoperan. 1989 gjorde han operan som långfilm. Denna visades bland annat på det amerikanska filminstitutets festival i Las Vegas, där man faktiskt ville Oscars-nominera den.


Claes Fellbom, regissör, librettist och manusförfattare.

När jag sammanbodde två månader i Karlstad med den märkliga slavinnan AIDA, lärde jag samtidigt känna något av det specifikt värmländska. I denna del av landet finns stämningar och egenskaper som är alldeles unika.

Bland annat finns där en konstnär som heter Lars Lerin, en levande konstnär som har fått ett helt museum uppfört åt sig. Och när jag besökte det förstod jag varför.

Så läste jag Selma Lagerlöfs roman KEJSAREN AV PORTUGALLIEN och såg genast en sorts koppling mellan dessa två. Det är kanske den människonära utsattheten som verkar prägla dem båda. Selmas roman blev så drabbande att jag genast började dramatisera den till teater. Därefter kontaktade jag Lars Lerin och bad att få använda hans bilder som stämningsskapande element och visuell fördjupning av de många skiftande scenerna. Han svarade positivt, så nu är projektet igång och kommer i första hand att framföras på Byskolan i Stavsnäs i sommar.

Därefter sannolikt gå vidare till andra scener. Väldigt inspirerande!

Bilden ovan visar en av de akvareller av Lars Lerin som kommer att användas i en livsavgörande scen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *