3D-printade kajaker från Hammarö

3D-printade kajaker från Hammarö

Melker of Sweden, med bas i Hammarö, är först i världen med att 3D-printa en biobaserad, fullstor kajak i ett stycke, tillverkad av återvunna fisknät och träfiber.

Det är ett svenskt projekt som är finansierat av Bioinnovation är först i världen med att 3D-printa en kajak i ett stycke. Kajaken är tillverkad av återvunna fisknät som förstärkts med träfiber från svensk skog. Genombrottet sägs öppna för en konkurrenskraftig tillverkning av fler biobaserade och cirkulära produkter.

3D-printing i industriell skala är ett relativt outforskat område. Men nu visar RISE (Research Institutes of Sweden), i samarbete med kajaktillverkaren Melker of Sweden och träfiberproducenten Biofiber Tech, att tekniken kan bli en hållbar ersättare till konventionella produktionsmetoder.

Nya produkter för vattensport

Melker of Sweden grundades 2015 i Hammarö och är en tillverkare av hållbara och innovativa produkter för vattensport som kajaker, paddelbrädor och tillbehör.  Bakom företaget står innovatören och designern Pelle Stafshede.

Under utvecklingen av bästa och mest hållbara material har man testat allt från bambu till återanvända kaffesäckar från Löfbergs Lila. Just nu är linfiber det bästa alternativet vi hittat när det kommer till kvalitet, hållbarhet och design. Vad det kan bli framöver vet ingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *