Årets bästa näringslivskommun i Värmland

Årets bästa näringslivskommun i Värmland

I årets upplaga av Bästa Tillväxt, som utses av kreditupplysningsföretaget Syna, toppar Filipstad bland de värmländska kommunerna. På andra och tredje plats återfinns Sunne respektive Kristinehamns kommuner.

Bästa Tillväxt, som premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet, är ett av Sveriges mer prestigefulla priser.

– Utmärkelsen går till den kommun i varje län i Sverige som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst under året baserat på företagens senast inlämnade årsredovisningar, berättar Karl Stjerna, vd på Syna.

På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra och hur utvecklingen sett ut över tid.

Bästa Tillväxt bygger följaktligen på konkreta fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter.

Hela listan

1Filipstads kommun
2Sunne kommun
3Kristinehamns kommun
4Arvika kommun
5Hammarö kommun
6Hagfors kommun
7Säffle kommun
8Karlstads kommun
9Grums kommun
10Forshaga kommun
11Torsby kommun
12Kils kommun
13Eda kommun
14Årjängs kommun
Två värmlandskommuner är inte med. Båda är -fors-kommuner. Ser du vilka?

Maria Thiery Wase, näringslivschef i Filipstad

Maria Thiery Wase, som är näringslivschef i kommunen, menar att Filipstad har en bra mix av både mindre och större företag. Dessutom har flera företag haft en bra utveckling både sett till omsättning och att man kunnat nyanställa fler medarbetare.

– Vårt största företag Barilla, med varumärket Wasabröd, aviserade för ungefär ett år sedan att man investerar 700 miljoner kronor i utökad produktion. Även om detta kommer att fördröjas något visar det på en stark framtidstro, som jag vet att både vi och många andra företag delar.

Till detta ska också läggas alla små, framgångsrika företag som fungerar som underleverantörer både till företag i Filipstad och andra delar av landet.

Maria Thiery Wase vill även lyfta fram den lokala handelns utveckling som hon menar är ”på tå”. Det har skett en rejäl kvalitetshöjning även om handeln i stadskärnan fått känna på tuff konkurrens från e-handeln.

Tre värden mäts

  • Andelen företag som har en omsättningsökning över fem procent mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Av dessa tal skapas ett tillväxtindex som används för att jämföra kommunerna.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *