Värmlänningar igång med julmusik i Stockholm

Värmlänningar igång med julmusik i Stockholm

Två både internationella och nationella musiker märks i det stockholmska utbudet av julkonserter i december 2022. Det är sopranen Karolina Andersson från Arvika och cellisten Mattias Rodrick från Kil.

Lördagen den 10 december uppträder de båda i Marabou konsthall, Sundbyberg, kl 15.30.

I julkonserten I mörka vintern framför sopranen Karolina Andersson och en stråkensemble med Ylva Magnusson, violin, Mattias Rodrick, cello, och Sigrid Granit, kontrabas, ett pärlband av ytterst hörvärd julmusik från Finland, Island, Danmark, Norge – och Sverige.
Nicoline Solberg är programvärd och berättar om musiken och traditionerna som hör julen till i de nordiska länderna.

Nordiska julpärlor

Julvisa, det vill säga Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt (av Jean Sibelius/Zacharias Topelius) har du säkert hört. Finländska Sparven på julmorgonen av Otto Kotilainen (samtida med Sibelius) är nog inte lika bekant. Eller isländska Hátíð fer að höndum ein och Jólakötturinn? Eller norska Kling no klokka och Det lyser i stille grender? Eller danska Et barn er født i Betlehem och Sikken voldsom trængsel og alarm?

Mer jul- och trettondedagsmusik

Karolina Andersson medverkar också i fyra julkonserter, Julen sjungs in, med S:t Jacobs Kammarkör, Mattias Wager, orgel, och Gary Graden, dirigent. Konserter i S:t Jacobs kyrka den 17 december kl 15 samt kl 17, i Storkyrkan den 18 december kl 15 samt kl 17.

Julen avslutas för Karolina Anderssons del med Trettondagskonsert den 5 januari 2023 på Wermland Opera, Karlstad CCC, med Wermland Operas orkester och Fredrik Burstedt som dirigent.

En stjärnsopran

Karolina Andersson är flitigt engagerad som solist i oratorie- och konsertsammanhang. 2007-2009 var hon anställd vid Komische Oper i Berlin, dit hon också återkommit som gäst i ett flertal produktioner. Hon har dessutom haft engagemang vid Opéra national de Paris, Théâtre du Capitole Toulouse, Staatsoper Berlin, Staatstheater am Gärtnerplatz i München, Staatstheater Kassel, Theater Bremen, Volksoper Wien, Kungliga Operan, GöteborgsOperan, Malmö Opera, Drottningholms slottsteater, Läckö Slottsopera m. fl.

Flitig kammarmusiker

Mattias Rodrick, utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och vid Royal College of Music i London, är cellist och en ofta anlitad musiker i större och mindre ensembler. Han hörs i orkestrar som Folkoperans, Sveriges Radios Symfoniorkester och Kungl Filharmonikerna. Som kammarmusiker framträder han ofta med Trio Lindgård Rodrick Öquist tillsammans med violinisten Jonas Lindgård och pianisten Georg Öquist. Han är även konstnärlig ledare för Musik i Marabouparken, Sundbyberg.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *