Ny bok om värmländsk historisk mat

Ny bok om värmländsk historisk mat

I nyutkomna boken Historisk värmländsk mat (Votum förlag) presenteras en lång rad originalrecept hämtade både från Värmlands finaste herrgårdsmiljöer och de enklaste kolarkojor.

Här finns både kända och okända rätter och bakverk; ostpastejer från Sunne prästgård, citronstjärnor från Nancy Enwalls husmodersskola i Karlstad, risgrynskaka med lingongrädde från Selma Lagerlöfs Mårbacka. Men även klassiker som nävgröt, klengås från Västra Ämtervik och apelsinlikör från Älvsbacka.

Författare och testförare är Sara Bodin Olsson, till vardags antikvarie vid länsstyrelsen i Värmland.

– Från början var det en ren hobbygrej. Jag har samlat recept länge, men skillnaden blev när jag fick finansiering via Leader och fick tid att verkligen stå i köket och nöta och lägga arbetstid på att testa och testa, säger Sara Bodin Olsson till NWT.,

Originalrecept med anpassade måttenheter

De historiska recepten presenteras i sin ursprungliga form, som har översatts till dagens måttenheter, och de råvaror och den köksutrustning vi numer har tillgång till. Bokens urval är gjort med tanke på vilka rätter och bakverk som kan kännas lockande att pröva på 2020-talet.

Historisk värmländsk mat är resultatet av många års letande i privata receptböcker och olika arkiv, och oräkneliga försök med att provlaga och provbaka de (ibland) ganska svårtolkade originalanteckningarna. Förutom recepten presenteras också en del kuriosa om värmländsk mathistoria.

Café i Kil

Sara Bodin Olsson driver under juni – augusti med sin familj även ett populärt café i Kil, Fryksta Trädgårdscafé, vid Frykens södra spets. Här kan man fika med godsaker i familjens trädgård. Råvarorna kommer främst från familjens trädgård.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *