Titanic hörs på Wermland Opera

Titanic hörs på Wermland Opera

RMS Titanic sjönk på sin jungfrufärd den 15 april 1912. Större fartygskatastrofer har hänt senare i historien men omkring ”det osänkbara” fartyget Titanic står fortfarande en mytisk eller magisk korona. 

Förutom ett antal filmer, dokumentärer, teateruppsättningar och ett oändligt antal böcker har det även skrivits en musikal om Titanic med musik av USA-kompositören Maury Yeston. Musikalen hade premiär 23 april 1997 på Broadway där den gavs över 800 gånger och vann fem Tony Awards

Yestons musikal hade Sverigepremiär på Wermland Opera i Karlstad den 29 september och spelas fram till nyårsafton 2022. Med 22 personer i ensemblen (som gör 60 roller) samt full orkester är det en stor scensatsning som görs på den gamla teatern i Karlstad.

Ambientklassikern framförs

Gavin Bryars

Dessutom: på Alla helgons dag gör orkestern vid Werrmland Opera en särskild satsning kring Titanic genom att framföra The Sinking of the Titanic av Gavin Bryars, ett numera klassiskt verk i ambientgenren från 1990. Inte lika känt som Bryars ännu mer klassiska komposition Jesus’ Blood Never Failed Me Yet från 1971, men med liknande suggestiva uppbyggnad.

Det cirka 75 minuter långa stycket The Sinking of the Titanic kommer att framföras tillsammans med ljussättning och projicering av bilder. Den engelska psalmen Autumn från 1785 kommer och går genom hela kompositionen.


Bilden överst: Mats Bäcker, foto
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *