Bo Landin är Selma Lagerlöf-sällskapets stipendiat

Bo Landin är Selma Lagerlöf-sällskapets stipendiat

Mottagare av Selma Lagerlöf-sällskapets stipendium 2022 är biologen, författaren och filmproducenten Bo Landin.

– Bo Landin får stipendiet om 25,000 kronor för att han lyfter fram Selma Lagerlöfs tidiga miljöengagemang. Landin, som ägnat sitt liv åt naturstudier och berättande i både filmer, böcker och TV-program, anser att Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige är ett av de viktigaste tidsdokumenten i svensk litteraturhistoria. I denna berättelse om natur, landskap, historia och miljörisker satte Selma Lagerlöf ord på vikten av hänsyn till vårt gemensamma ansvar för jorden. “Naturen har alltid varit min bästa inspirationskälla” skrev hon 1936 i ett brev till Ida Bäckman, står det i juryns motivering.

Selma en kämpe för våtmarkerna

I Bo Landins bok, Vatten – Land, om vattnet i det utdikade svenska landskapet (som kom ut i september 2022 på förlaget Max Ström) visar han att Selma Lagerlöf var en kämpe för de hotade våtmarkerna. Hon hade en klar bild av varför storken försvunnit ur det utdikade landskapet, och hon förstod och uttryckte starka miljöpolitiska åsikter om hur dumt det vore att sänka sjön Tåkern för att kanske få tillgång till mer brukbar mark.

Genom sina sagofigurer i Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige tog hon tydlig ställning. Och även om Selma Lagerlöf själv aldrig hörde talas om ekosofin (den rörelse som från slutet av 1960-talet predikade att allt levande ska uppfattas som en helhet, och att människan inte är naturens självklara höjdpunkt) anser Landin att Lagerlöf kan betraktas som en tidig ekosof. 

Kanske ett multimediaprojekt

Bo Landin får stipendiet dels för sin nya bok, dels för sin ambition att arbeta vidare med Selma Lagerlöfs tankar, med förhoppningen att kunna omsätta dem i ett nytt filmepos som bygger på strukturen i Nils Holgersson.

Det kan bli ett modernt multimediaprojekt, med stor involvering av skolungdomar på samma sätt som Selma hoppades hennes geografibok skulle hjälpa till att sprida kunskap om landet.

– Också med alla nysvenskar finns anledning att åter fokusera på kunskap om Sverige, skriver Selma Lagerlöf-sällskapet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *