Vinnande landskapsmåltid korad

Vinnande landskapsmåltid korad

Det har varit final för en vinnande, värmländsk landskapsmåltid. Tävlingen avgjordes på residenset i Karlstad i början av september.

Uppgiften var att skapa ”en gastronomisk trerätters landskapsmåltid uppbyggd kring lokala råvaror, drycker, måltidstraditioner samt textiler, glas, porslin och annat som hör till en måltidsupplevelse – där njutning är i fokus”. 

Det här blev Värmlands landskapsmåltid

Förrätt:
Värmländsk eldad råbiff, Fryken ale, dinkel, krispig lök, äggula, syltad kantarell, surdeg och hallon
Huvudrätt:
Regnbågslax med spetskål från Torfolks gård, grädde, pepparrot, dill och vänerlöjrom 
Efterrätt:
Mazarin på skrädmjöl från Stöpafors, brynt smör, yoghurt och hjortron

Huvudrätten med regnbågslax. Foto: Joachim Lagercrantz

Vinnarna

Juryn, ledd av landshövding Georg Andrén, bestod av Henrik Syrén Eriksson, köksmästare och konsult, Hanna Åkerstedt, styrelseordförande, Visit Värmland och Claes Jonasson, vd för Nifa, branschförening för värmländska matföretag.

Vinnare till ovanstående landskapsmåltid – förfinat rustik måltid som förenar tradition och nytänkande, enligt juryn – blev matkreatörerna/kockarna Frans Schubert, Arvika, och Geert Barelds, Sunne. Av tre finalbidrag ansågs deras vara det främsta.

Presentation i Stockholm

Den värmländska landskapsrätten kommer att lanseras och presenteras den 20 oktober i Stockholm på Måltidens dag. Värmlands landskapsmåltid kommer även tillsammans med övriga 24 landskapsrätter att synas i samband med eventet Stockholm – Europas Gastronomiska Huvudstad/ European Capital of Gastronomy, våren 2023. 

Bakom initiativet till Sveriges landskapsmåltider står Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien samt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *