Hon tog emot Selma Lagerlöfs litteraturpris

Hon tog emot Selma Lagerlöfs litteraturpris

Författaren, illustratören, översättaren och serieskaparen Inger Edelfeldt är mottagaren av Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2022. Prissumman är 100,000 kronor.

Juryns motivering var:
»För sitt mångsidiga författarskap och stilbildande insatser inom ungdomsroman, novellkonst och serieroman. Liksom Selma Lagerlöf har Edelfeldt inspirerats av sagan, myten och mystiken i sin förståelse av vad det betyder att vara människa och hon delar samma känsla för det andliga i människotillvaron.«

Inger Edelfeldt tog emot det fina litteraturpriset i samband med Kulturveckan i Sunne, i Frykensalen, Sunne bibliotek söndagen den 7 augusti. Prisutdelare var landshövding Georg Andrén och Jenny Bergenmar, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

Pristagarens tal

Därefter fick hon håll Pristagarens tal, som hon avslutar så här:

– Till slut har jag ju lovat att säga något om själen. Detta för att jag, lite till min egen överraskning, stod på Mårbacka inför journalister och nästan predikade om att jag tyckte att vi borde återinföra begreppet ”själen”. Jag började själv undra varför jag tycker om det ordet, som kanske inte är så modernt. Duger det inte med ”medvetandet”, eller för den delen ”hjärnan”? 

Själen, låter det inte vagt och omöjligt att få grepp om, som en slinkande bläckfisk någonstans i outforskningsbara havsdjup, eller rentav en kameleont på intighetssvart bakgrund? Och så kom jag på att det nog är just därför jag tycker om ordet. För att det pekar på något som vi ytterst inte kan greppa eller kategorisera, och jag tror det är bra att bli påmind om detta hisnande och oetiketterbara. Jag menar då inte att det inte kan vara bra att både begripa och beforska miraklet vi är en del av, men att det även finns sådant som är outgrundligt, och som kanske också ska få verka i oss och öppna oss för oväntad inre rymd. Jag har en känsla av att Selma Lagerlöf någonstans nickar gillande när jag säger så – men det är min Selma, det. Någon annans Selma är helt annorlunda. Hon är många och finns hos oss alla som gärna låter oss befruktas av hennes väsen och verk; och den möjliga mångfalden i sättet att uppleva henne, är en del av fascinationen. Det är bara att ta emot och tacka, för läsupplevelserna och häpenheten de väcker, och inte minst inspirationen.

– Och så, naturligtvis, tacka stiftelsen för priset, det gjorde mig så oändligt glad och fick mig, som har en sådan barnslig tendens att känna mig missförstådd och osedd, att känna mig förstådd och sedd. Jag tackar ur djupet av mitt hjärta, eller kanske rentav, med ett av Selma Lagerlöfs egna välfunna uttryck, ur djupet av min Innervarelse.

Här finns hela talet att läsa ›

Inger Edelfeldt har skrivit omkring tjugo verk, romaner, barn- och ungdomsböcker, novellsamlingar, diktsamlingar och seriealbum. Hon är självlärd som tecknare och som inspiratör nämner hon Leonardo da Vinci.

Några tidigre priser till Edelfeldt

Deutscher Jugendliteraturpreis 1987
Svenska Dagbladets litteraturpris 1991
Nils Holgersson-plaketten 1995
Karl Vennbergs pris 1996
Ivar Lo Johansson personliga pris 1997
Frödingstipendiet 1999

Bilden överst: Lars Werdelin, foto


Tidigare pristagare

2021 Niklas Rådström
2020 Monica Fagerholm
2019 Kristina Sandberg
2018 Carola Hansson
2017 Lars Norén
2016 Sara Stridsberg
2015 Stewe Claeson
2014 Lotta Lotass
2013 Kjell Johansson
2012 Klas Östergren
2011 Ellen Mattson
2010 Jan Lööf

2009 Lars Gustafsson
2008 John Ajvide Lindqvist
2007 Barbro Lindgren
2006 Lars Jakobson
2005 Birgitta Stenberg
2004 Sigrid Combüchen
2003 P C Jersild
2002 Peter Englund
2001 Agneta Pleijel
2000 Torgny Lindgren

1999 Kristina Lugn
1998 Göran Palm
1997 Per Olov Enquist
1996 Rolf Edberg
1995 Ulla Isaksson
1994 Stig Claesson
1993 Georg Henrik von Wright
1992 Tove Jansson
1991 Lars Gyllensten
1990 Lars Andersson

1989 Kerstin Ekman
1988 Lars Ahlin
1987 Göran Tunström
1986 Astrid Lindgren
1985 Sara Lidman
1984 Birgitta Trotzig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *