Sunne-författarens poesi blir kyrkomusikaliskt uruppförande

Sunne-författarens poesi blir kyrkomusikaliskt uruppförande

Han vill inte kalla det för ett oratorium, det är alldeles för pretentiöst, menar författaren Lars Andersson. Men ett körverk är det, tonsatt för kör och solister, och det innehåller även recitativ.

Lars Andersson räknas alltsedan 1970-talet som en av sin författargenerations främsta prosaister. Bland hans romaner finns debuten Brandlyra och senare Snöljus, Bikungskupan, Vattenorgeln.

Plötsligt en diktsamling

I januari 2022 kom så hans första diktsamling ut, Jordens ansikte, femtio år efter hans romandebut. Det är en diktsamling om kroppen, tron och livet.

Andersson har skrivit 35 dikter, som kompletteras av 159 jordfärgade porträtt målade av Katrin Westman (förlag: Polaris). Konceptet är enkelt. Boken är skriven som den katolska rosenkransbönen.

Sunne kyrka. Foto: Lars Johnson

Under Kulturveckan i Sunne (för det är i värmländska Sunne Lars Andersson hör hemma) blir det den 1 augusti uruppförande i Sunne kyrka av det kyrkomusikaliska verket Jordens ansikte.

Tre bakom musiken

Musiken är komponerad av tre personer i samverkan: författaren/poeten, hans son, Tobias Andersson och Martin Bagge. Tobias Andersson är profesionell gitarrist utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg, Martin Bagge är bl a körledare, trubadur och kompositör.

Musiken har influenser av svensk folkmusik och visa men även musikaliska drag av koral och jazz.

Vid uruppförandet medverkar en förstärkt Sunne kyrkokör, solister och recitatör. Dirigent är Martin Bagge.


Bilden överst: Kari Løvaas, foto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.