Årets Ferlin-pristagare

Årets Ferlin-pristagare

Poeten Bert Westerström, Lund, tilldelas 2022 års Ferlinpris. Gruppen Mando Diao får Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris för 2022.

Båda priserna ska delas ut i Ferlins barndomsstad Filipstad, när stadsfestivalen Filibjur i slutet av juli får en särskild Ferlindag.

Bert Westerström får priset ”för att han med känsla och inlevelse fört vidare en tidlös poetisk tradition, ur vilken han lyfter fram nya personliga nyanser. Det är ett universum där det är vackert och gott att vara.”

Mando Diao får trubadurpriset med motiveringen ”för känsliga, lyhörda och stämningsmättade visor, som återupplivat den klassiska svenska lyriken för nya generationer”. 2020 kom deras senaste skiva I solnegången med dikter av Nils Ferlin, Gustaf Fröding och Karin Boye.

Sällskapet har till Ferlins minne instiftat en stipendiefond, som årligen utdelar Ferlinpriset till ”värdiga svenskspråkiga lyriker”. Ferlinpriset har delats ut varje år sedan 1963. Ruben Nilsson var förste pristagaren Från och med 1980 delar Nils Ferlin-Sällskapet också årligen ut ett trubadurpris. Thorstein Bergman var förste trubadurpristagare.


Nils Ferlin, 1898–1961

Nils Ferlin föddes i Klara i Karlstad 1898. Han var son till Johan Albert, redaktionssekreterare på Nya Wermlands-Tidningen, och Elin Nathalia Ferlin. Släkten Ferlin kommer från Dalsland. I augusti 1908 fick pappan en ny tjänst som huvudredaktör för den nystartade tidningen Bergslagen i Filipstad.

Från 1916 levde Nils Ferlin i Stockholm. 1920 anmälde han sig till Elin Svenssons teaterskola. Bland kamraterna fanns Elof Ahrle, John Elfström och Harald Beijer. 1922 åter Ferlin till Filipstad där han skapade ett teaterliv med återkommande revyer.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *