En dalsländsk musikant har gått bort

En dalsländsk musikant har gått bort

Leif Strand, körledaren, musikern och kompositören avled den 1 december 2021 efter en kort tids sjukdom. Han blev 79 år gammal. Född 7 juni 1942 i Bengtsfors, där han hela livet hade sitt hjärta. Sommarstället i Suled var under många år hans och familjens lilla paradis.

Leif med sin familj bodde i Bromma, Östhammar och från 1995 i Bovallstrand, Bohuslän. 2012 fick han den kungliga förläningen Litteris et Artibus.

Från trä till träblås

Pappa Göran var en ytterst kunnig möbelhantverkare vid Lelångs Möbelfabrik. Men Leifs intresse för trä tog sig en annan vändning – han drog till Stockholm i mitten på 1960-talet för studier i träblåsinstrumentet klarinett, vid Musikhögskolan i Stockholm (under fem år). Det kompletterades vid Musikhögskolan med tre års utbildning på kördirigentlinjen.

I Stockholms musikkretsar hände sedan saker slag i slag. Han bildade en kör, fann samarbete med musiker som Jan Johansson och Georg Riedel, och dundrade in i musiklivet med det då revolutionerade konceptet kör–jazzgrupp.

Den första offentliga konserten ägde rum i Börssalen, Stockholm, 1968, och kom att bli legendarisk. Inte minst tack vare de medverkande musikerna Jan Johansson, piano, Arne Domnérus, altsaxofon, Rune Gustafsson, gitarr, och Georg Riedel, kontrabas.

Förnyade körmusiken

Leif Strand från det glada 1970-talet.

Från att 1968 ha varit någonting helt nytt, har ensembleformen kör—jazzgrupp blivit ett begrepp inom svenskt musikliv. Vad som skilde Leif Strands Kammarkör från de flesta andra körer vid den tiden var den raka, okonstlade klangen, den fria rytmkänslan och och den vokala intensiteten samt betoningen av improviserade element i framförandena.

Kören arbetade fristående och kunde därför utveckla sin särart, sitt experimentande och sitt nyskapande. Att resultatet uppskattades visade sig i de välbesökta konserterna och skivornas försäljningssiffror. 

LP:n En skiva från 1969 fick en Grammis 1970. Sedan fortsatte det med En skiva till och 1971 med den inspelning som ansågs som ett banbrytande album – Sorgen och glädjen, där gamla svenska psalmer gavs en helt ny dräkt.

Leif Strands Kammarkör bestod till större delen av musikstuderande och utbildade musiker (musiklärare, instrumentalister, sångpedagoger). Körens repertoar omfattade folkmusik, psalmer, gospels och originalkompositioner med improvisationen som en ofta återkommande ingrediens.

Olika samarbeten på bred front

Leif Strand kom att samarbeta med ett antal kända musiker och artister. Ett långt samarbete inleddes när Göran Fristorp sjöng och tolkade Leif Strands nyskapande tonsättningar av klassiska svenska dikter: Göran Fristorp sjunger Nils Ferlin (1974), Göran Fristorp sjunger Fröding (1977).

Under en tid samarbetade hans kör även med gospelsångerskan Cyndee Peters och pianisten Gösta Nilsson.

Tillsammans med Beppe Wolgers gjorde Leif Strand skivan Fred är en hemlig sång (1980), inspirerat av arabiska och israeliska barns dikter. Sångerna framfördes av Göran Fristorp.

Under 1980-talet har han tillsammans med gitarristen Janne Schaffer och flöjtisten Björn J:son Lindh utvecklat den svenska folkmusiken. De medverkade också på hans egen komposition De tolv årstiderna (1986).

2020 kom hans skiva Requiem ut, med hans västkustensemble Leif Strands damkör tillsammans med symfoniorkester; kanske den skiva han värderade högst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *