En halv miljon kr till konstnären från Brunskog

En halv miljon kr till konstnären från Brunskog

Ett av Sveriges största konstnärsstipendier på 500,000 kronor tilldelas Leif Engström från Brunskog (f 1992). Han får det för sitt utforskande och nyskapande måleri.

Stipendiet delas ut av Åke Andrén Stiftelsen.

Motiveringen

Kall kärlek av Leif Engström.

”Leif Engström arbetar särskilt med måleri i stora format, ofta med landskap, växtlighet och förortsmiljöer, och möten mellan land och stad. Hans fascinerande verk ger uttryck för en spänningsladdad mystik och olika stämningar. Flera av hans verk kan leda associationen till en tradition av äldre nordiskt måleri från tiden omkring sekelskiftet 1900, som på ett intresseväckande sätt kombineras med referenser till japansk bildkultur, science fiction och magisk realism. Leif Engström har med sitt utforskande och nyskapande måleri utmärkt sig som en av de ledande konstnärerna i en yngre generation i Sverige.”

Juryn har bestått av Karin Sidén, Sara Arrhenius, Ernst Billgren och Carl Hammond.

Nya målningar av Leif Engström kommer att visas på Cecilia Hillströms galleri på Hudiksvallsgatan 8 i Stockholm från och med den 11 november.


Åke Andrén Stiftelsen bildades 2011 genom en donation från bankdirektören Åke Andrén, Värnamo. Stiftelsens ändamål är att främja dels konstnärlig forskning, utbildning och utveckling främst genom att årligen utge stipendier till lovande konstnärer, dels allmännyttig verksamhet av kulturell karaktär. Stipendiet på 500,000 kronor skall årligen utdelas under 50 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *