Arvika-Aristo vidare i stora Chopin-tävlingen

Arvika-Aristo vidare i stora Chopin-tävlingen

Det är något speciellt med Arvika och pianon. Här fanns tidigare AB Förenade Piano- och Orgelfabriker (som gick i konkurs 1971) med alla de välkända pianotillverkarna: Malmsjö, Östlind & Almquist, A.G. Rålin i Åmål och C.B. Pettersson i Herrljunga. Av dessa hade de tre förstnämnda helt eller delvis haft sin produktion i Arvika.

På 2020-talet är det den fantastiska pianosatsningen vid Musikhögskolan Ingesund som hörs över världen. Här residerar pianoprofessorn Julia Mustonen-Dahlkvist sedan tio år tillbaka och bygger just nu upp en internationell plattform med dagens mest lysande pianister – Ingesund Piano Center.

​Aristo Sham

En ganska ny stjärna på pianisthimlen är Aristo Sham. Han kommer från Hongkong men har sedan något år tillbaka sin bas i Sverige – en av de unga, lovande pianister som är Artists in Residence vid Ingesund Piano Center i Arvika.

Aristo (född 1996) har till och med blivit så mycket Arvika-bo att han köpt en villa i staden. Där bor han med sina pianistkolleger, som alla studerar för Julia Mustonen-Dahlkvist. 

Aristo Sham har blivit uttagen till den ytterst prestigefulla Chopin-tävlingen i Warszawa som genomförs vart femte år (detta är den 18:e tävlingen sedan 1927); bara att bli antagen är en bedrift.

Nu är det klart att Aristo Sham går vidare till den andra tävlingsomgången bland de de närmare 90 pianister som klarade första omgången.

Plötsligt blev det högintressant att följa denna internationella pianisttävling.


Här kan du se och hör Aristo Shams framförande i den första omgången (Nocturne i c-moll, opus 48 no, 1 av Frédéric Chopin):

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.