Morokulien får svensk-norsk polisstation

Morokulien får svensk-norsk polisstation

Efter många års planering är det är nu klart att det blir en svensk-norsk polisstation mitt på riksgränsen vid Eda. Slutligen sa norska regeringen ja till planerna.

– Vi måste kunna utväxla information och underrättelseverksamhet för att bekämpa den organiserade brottsligheten, säger justitieminister Monica Mæland (H) till SVT Värmland.

Stationen blir unik i sitt slag. Det är den allt mer välorganiserade smugglingen över EU:s yttre gräns som ligger bakom beslutet att satsa på en polisstation vid svensk-norska gränsen.

– Det är viktigt att vi samarbetar över gränsen och utnyttjar resurserna tillsammans. Kriminaliteten känner inga landgränser, säger justitieminister Monica Mæland (H).

Förhoppningen är att kunna sätta spaden i jorden för bygget nästa vår.

Har planerats flera år

Diskussioner om en gemensam polisstation har förts i många år. Planerna har redan fått grönt ljus från svensk sida. Polisen och de berörda kommunerna har väntat på den norska regeringens besked.

Gôrglad

Kommunalrådet i Eda, Johanna Söderberg, gillar beskedet.

– Det är riktigt bra nyheter! Jag är gôrglad!


Morokulien är ett sex hektar stort område (mikronation) i Sverige vid gränsen mot Norge, vid Riksväg 61/Riksvei 2 mellan orterna Eda glasbruk i Värmland och Magnor i Innlandet fylke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *