Utställning om mästersnidaren Herman i Falla

Utställning om mästersnidaren Herman i Falla
Carpenter's chisel, woodwork tool on the desktop in the workshop close up

Herman i Falla, dvs Herman Olofsson från Gunnarskog, var en mästerlig träsnidare. Upphovsman till mängder av föremål och träprydnader som är små under av hantverk, funktion och skönhet.

Om detta handlar en sommarutställning på Nytomta (Ola Erikssons Minnesgård vid Rackstadmuseet i Arvika); en retrospektiv utställning som pågår till och med den 15 augusti öppet tisdag – söndag 11–17 med fri entré).


Herman i Falla var leverantören av träföremål till Arvika Konsthantverks butik från dess start 1923 och cirka 40 år framöver. Han blev mycket efterfrågad och finns representerad i många hem i trakten.

Inspirerad av Arts and Crafts, jugend och japonism, tillverkade han vackra och harmoniska föremål för att utsmycka hemmet, men också bruksföremål.


Armaturer

Armatur för tak, golv, väggar och bord fick stor efterfrågan då elektriciteten kom till Arvika i början av 1920-talet. Från början gjorde han alla detaljer själv, inklusive strömvredet och skärmstommen. Lampskärmarna gjordes av pergament, ofta sparsamt målade. Ibland använde han till och med ålskinn!


Askar, skålar, ljusstakar …

Hermans stora produktion omfattar även andra vackra föremål att bruka eller utsmycka hemmet med, såsom askar, skålar, fat, stånkor, ljusstakar, speglar, lampetter, fotoramar och tavlor. Han gjorde även en del möbler.

Hermans produktion präglas av mycket god materialkännedom och teknik, som gjort att föremålen fortfarande är mycket väl bibehållna, trots närmare 100 års användning. Underfundiga och praktiska lösningar visar att hans kreativitet inte bara visade sig i den omfattande produktionen.


Boken

Boken om Herman i Falla, skriven av Agneta Bergqvist och på vilken utställningen grundar sig, finns att köpa bland annat i Nytomtas butik eller Rackstadmuseets butik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *