Västanå Teater i Rottneros utanför Sunne sätter i höst upp en ny pjäs – Mästar’n över alla mästare. Just nu bokas skolföreställningar till oktober 2021. Det blir även offentliga föreställningar.

Västanå Teaters föreställningar tar alla sin utgångspunkt i berättartraditionen, oavsett om man spelar Gösta Berlings saga eller en folklig skröna från Värmland. I Mästar’n över alla mästare blandas historier från Fryksdalen med ”dionysiskt eggande musik till en sinnenas färd, där fantasi och verklighet vävs samman till en totalupplevelse som ska kännas i kropp och själ.”

I föreställningen får man möta Vår Herre och Sankte Per, Smeden, Djävulen och Fanten, gubbar och kärringar och fåglar och fä i en annan verklighet än vardagens, en sagovärld som kanske har mer att säga oss om mänskligt liv än vi tycks förstå i vår moderna urbana tid, säger konstnärlige ledaren Leif Stinnerborn.


Vänne å vri

En stor del av den lokala kulturen ligger i språket, den värmländska dialekten. Västanå Teater har valt ut några sagor och skrönor som från början berättades muntligt på det värmländska tungomålet.

Det är i kärleken till språket som många av de värmländska berättelserna tar sin utgångspunkt, i slagfärdigheten och förmågan att ”vänne å vri” på ordet för att väcka åhörarna till både skratt och djupaste insikt om vad det innebär att vara människa.


Manus och regi | Leif Stinnerbom
Kompositör & musikansvarig | Magnus Stinnerbom
Skådespelare | Hanna Kulle, Jakob Hultcrantz Hansson, Daniel Lindman Agorander
Musiker | Anna Karlsson, Niklas Bertilsson
Kostymdesign | Inger Hallström Stinnerbom
Grafisk form | Per Hardestam
Producent | Emma Hultcrantz

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *