– Jag blev ju som förstörd bara jag hörde namnet på priset, Sokratespriset, det lät så väldigt stort. Så fick jag se namn som fått utmärkelsen före mig, och är väldigt tacksam över att få vara med i det sällskapet, säger Lars Lerin om att få ta emot utmärkelsen. 

Lars Lerin ser inte sig själv som folkbildare men hans folkbildande gärning har gjort att han platsar in bland namn som Hédi Fried och Emerich Roth (2019), KG Hammar (2013) och Gro Harlem Brundtland (2007).

Lars Lerin tilldelas Sokratespriset för att han “med pensel och penna” skildrar “det stora som sker i människors vardagsliv” och speglar hela landet. Han gör med sin konst och sina böcker “en unik folkbildande gärning”.

Sokratespriset delas ut av Studieförbundet Vuxenskolan. Prissumman är 50,000 kronor. 


Känsliga tolkningar

I motiveringen skriver juryn bland annat att “Lars Lerins känsliga tolkningar av människor och miljöer förmedlar både kunskap och existentiella frågor om vad som verkligen är viktigt. Genom samverkan i konstnärligt arbete ger han också människor med funktionsvariation ett rikare liv.” 

– Jag har inte direkt tänkt att jag skulle vara någon folkbildare, jag tycker att jag har gjort det som har legat mig varmt om hjärtat och inte haft någon tanke på att det faktiskt skulle hjälpa någon, säger Lars. 


Hela prismotiveringen kan du läsa här › 


Sokratespriset delas ut av Studieförbundet Vuxenskolan vartannat år sedan 1967. Det går till ”en person – i eller utom Sverige – som utfört en grundläggande, bestående insats för folkupplysningens område i människovärdets tjänst och som utfört sin gärning utifrån ideell grund”. Första mottagare var Elise Ottesen-Jensen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *