Sunne stationshus får nytt liv

Sunne stationshus får nytt liv

Sunne stationshus är en av sexton stationsbyggnader som finns längs Fryksdalsbanan, en av Sveriges vackraste järnvägslinjer. Stationshuset byggdes ca 1915 av Kil-Fryksdalens järnvägsaktiebolag och är ritat av arkitekt Yngve Rasmussen.

Nu har stationshuset fått ny ägare, Jan Lennartsson med företaget Spökslottet AB. Sunne kommun sålde fastigheten för 500,001 kronor.


Som i forna da’r

Den kulturhistorisk byggnaden ska nu iordningställas ”så att den skiner som förr”. Det beslutade Sunne kommuns allmänna utskott på onsdagen. Köpesumman blev 500,001 kronor.

Den nya fastighetsägaren ska fräscha upp byggnaden så att den blir som förr. Fastigheten ska bevaras och bli fin igen. Fönster ska bytas och tanken är att bygga in lastkajen.

Planerna är att det i stationsbyggnaden ska startas ett café. Idag använder Trafikverket större delen av bottenvåningen till väntrum för tågresenärer samt personalutrymmen, ett hyresavtal som fortsätter.

Den nye ägaren får troligen tillgång till fastigheten i mitten av maj. Därefter krävs bygglov och andra förberedelser innan det händer saker som syns. Beslutet i allmänna utskottet var enhälligt och togs efter en bra diskussion, enligt ordföranden Linda Johansson (S).


Foto: Sunne kommun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *