Zarah Leander gick ofta förbi Karlstads teater efter skolan och där fick hon ibland stå i kulisserna och se på Gösta Ekman och hans teatersällskap. Hon ska ha berättat att det var som att ”vara i himmelen”.

Hon växte upp på Kungsgatan, snett emot dåvarande saluhallen, senare på Järnvägsgatan nära centralstationen i Karlstad.

Zarah Leander föddes som Sara Stina Hedberg den 15 mars 1907 i Karlstad. Hon dog den 23 juni 1981 i Stockholm, var en svensk schlagersångerska och skådespelare. Kontraalten Zarah Leander vann sitt anseende som svensk revyartist, ofta i rollen som primadonna. 

Nu har stadsbyggnadsnämnden i Karlstad beslutat att området framför Karlstads teater (idag Wermland Opera) ska kallas Zarah Leanders plats.

På teatern både inledde och avslutade Leander sin karriär.


Bilden: Zara Leander 1949


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *