Mästerfotografen från Hagfors tog guld


Han blev Wermländska Sällskapets kulturstipendiat 2019. Han är även medlem i Wermländska Sällskapet – fotografen Mats Bäcker, född och uppvuxen i Hagfors.

Ett bildprojekt för GöteborgsOperan har vunnit guld i Svenska Designpriset 2020, i kategorin Foto – och det är Mats Bäcker som svarar för det.

Den prisbelönta bildserien består av foton på GöteborgsOperans artister – dansare, sångare och musiker i helt andra sammanhang än de på scenen. Serien är en del av ett långsiktigt bildprojekt där operans artister placeras i miljöer för de fyra elementen (jord, luft, eld, vatten). I de vinnande bilderna är temat jord.


Tigande scen, ljudlös musik

Juryns guldmotivering:

För att scenen är tigande. För att musiken är ljudlös. För att stjärnorna är stumma. Men de platta, fyrkantiga, visuella presentationerna lever upp för fullt och vi får uppleva vad denna konstart förmår. Djupt delaktiga och medagerande som vi blir.”

Samtliga foton: Mats BäckerScenerna och artisterna i fokus

Mats Bäcker har i hela sitt fotografliv bevakat musikens olika scener. Det började med rockmagasinet Schlager i början av 1980-talet. Därefter var han bland annat fotograf för Kungl Dramaten.

Under tio år, fram till 2006, var han fotograf för Kungl Operan. Därefter har han varit en flitigt anlitad frilansfotograf för de ledande teater- och operascenerna i Skandinavien.

Vill du se helt fantastiska bilder från operascenerna, rekommenderas ett besök på Mats Bäckers webbplats, där han samlat ett urval toppbilder genom åren


Svenska Designpriset är en tävling i grafisk kommunikation vars målsättning är att främja och utveckla svensk grafisk design.


Bilden överst: Elisabet Sverlander, foto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *