Årets värmlandsförfattare 2020

Årets värmlandsförfattare 2020

Det har varit bokfestival den 13–14 november, Värmlands bokfestival. Digitalt, förstås, från Nöjesfabriken i Karlstad. Här blev det prisutdelning och författarintervjuer.

Ett arrangemang av Region Värmland med stöd av  Karlstads kommun och Kulturrådet.

Till Årets värmlandsförfattare utsågs Bo Landin (född 1952),

Årets värmlandsförfattare

Bo Landin är känd som naturfilmare och miljöjournalist. Så känd att det ibland skymmer hans författarskap. Hans första skrift såg till att Djurö skärgård i Vänern blev nationalpark. Hans senaste bok, Fotavtryck, är ett vackert men också uppfordrande vittnesmål om hur vi alla påverkar vår jord. Under mottot ”Håll stövlarna leriga!” har han gått vidare i Linnés och Rolf Edbergs fotspår och hittat sin egen engagerade röst som författare.

Årets litteraturstipendiat 1

Claes Åkerblom (född 1971).

Claes Åkerblom tilldelas Region Värmlands litteraturstipendium 2020 för sin bok Seffle möbelfabrik – String-Seffle. Det är ett imponerande forskningsarbete som Claes Åkerblom lagt ner för att sammanställa Säffle möbelfabriks 70-åriga historia. Via intervjuer med tidigare anställda, arkivmaterial och fantastiska bilder har han skapat en minnesvärd bok om en glansperiod i svensk möbelindustri.

Årets litteraturstipendiat 2

Jan Olov Nilsson (född 1951).

Region Värmlands litteraturstipendium för 2020 tilldelas Jan Olov Nilsson för hans senaste bok Första Amerikafebern. Det är ett stycke svensk historia som hittills varit praktiskt taget okänd. Nilsson skildrar mustigt och trovärdigt hur en stor grupp finnskogingar på 1650-talet korsar den farofyllda Atlanten för att söka sig ett bättre liv i kolonin Nya Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *