Lena Cronqvist – sista dagarna på Waldemarsudde

Lena Cronqvist – sista dagarna på Waldemarsudde

Söndagen den 25 oktober är sista utställningsdagen med verk av konstnären Lena Cronqvist (född 1938) som visas på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm.

Lena Cronqvist är uppväxt i Karlstad och var gift med författaren Göran Tunström.

Med en karriär som sträcker sig över närmare 60 år har Lena Cronqvist etablerat sig som en av Sveriges mest uppmärksammade konstnärer. Hon är främst känd för sina målningar, men hennes mångbottnade konstnärskap inkluderar även skulptur, teckningskonst, grafik och textila verk.

Tematisk utställning

I Cronqvists konst berörs existentiella temata som kärlek, barndom, moderskap, ensamhet och död. Ofta använder hon sig själv som modell. Hennes konstnärliga produktion är starkt personlig men också allmängiltig, inkluderande och universell. 

I den tematiskt upplagda utställningen ingår verk från 1960-talet fram till idag, i form av måleri, grafik, teckningskonst, skulptur och textila verk. Presentationen inkluderar ett flertal intressanta målningar från senare år som aldrig tidigare visats publikt.  

Över 200 verk

Utställningen på Waldemarsudde spänner över alla de närmare sextio år som Lena Cronqvist varit verksam som konstnär. Med över två hundra verk, blir det den mest omfattande retrospektiven någonsin med hennes konst. Verken har valts i direkt dialog med konstnären och ger en möjlighet för såväl äldre, som nya och yngre generationer att studera hennes konstnärskap över tid.

Konstnärens sätt att arbeta med olika motiv, material och tekniker lyfts fram i den omfattande utställningen som visas i två våningsplan i Slottsbyggnaden på Waldemarsudde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.