Normala år brukar Selma Lagerlöfs Mårbacka ha haft cirka 7,000 besökare fram till den här tiden på året (mitten på juli). Säsongsöppningen var den 6 juni. På grund av coronapandemin har det istället stannat vid 851 betalande besökare så här långt.

– Det är väldigt tufft för oss och vi har nu bestämt att vi ska ha öppet till 23 augusti, sen stänger vi igen – betydligt tidigare än tidigare, säger Irene Henriksson, intendent vid Mårbacka minnesgård.

Intendent Irene Henriksson

Mårbacka får sina inkomster på kafé-, butiks- och biljettintäkter. Enligt Irene Henriksson hade man förmodligen gjort en mindre ekonomisk förlust om man hade valt att hålla stängt året ut. Men trots att det dagligen ”rinner pengar ur verksamheten” är portarna fortfarande öppna.

– Det är värt det, för varumärkets, gästernas, personalens och besöksnäringens skull, säger Irene Henriksson. Vi vill hålla Selma Lagerlöfs liv och författarskap levande.

Återhämtning kan ta 5–10 år

Den största skillnaden jämfört med fjolårets sommarsäsong är enligt Irene Henriksson att Mårbackas främsta målgrupp, de bussburna 70-plussarna, lyser med sin frånvaro. Hon hoppas att de ska kunna återvända 2021, men räknar med att det kommer att ta mellan fem och tio år för minnesgårdens ekonomi att återhämta sig helt.

– Vi kommer att behöva gå på sparlåga och trolla med knäna för att hitta billiga lösningar som ändå är intressanta för besökarna. Men vi kommer att ta oss igenom det här. Intresset för Selma Lagerlöf har inte blivit mindre, säger hon.


Innan Selma Lagerlöf gick bort 1940 skrev hon i sitt testamente att hennes gård Mårbacka i Sunne skulle bevaras och visas upp för allmänheten. 80 år senare håller minnesgården fortfarande öppet, även om det just i sommar är glest mellan besökarna och de guidade visningarna.


Foto: Kjell Sundström/Mårbacka


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *