Hedersdoktorn vid Karlstads universitet

Hedersdoktorn vid Karlstads universitet

Hon är VD för Polar Music Prize, som grundades av hennes far, Stikkan Andersson. Marie Ledin (f. 1957) utses till hedersdoktor vid Karlstads universitet 2020. Hon har haft stor betydelse för Musikhögskolan Ingesund (som ingår i Karlstads universitet).

Det är fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap vid Karlstads universitet som på detta sätt vill uppmärksamma en person som har ’en drivande roll i den svenska musikbranschen och med stark anknytning till Värmland’.

Här studerade hennes föräldrar

– Vilken härlig överraskning! säger Marie Ledin. Jag är både stolt och hedrad över att bli hedersdoktor vid Karlstads universitet. Speciellt med tanke på att det var på Ingesunds folkhögskola, precis intill nuvarande Musikhögskolan Ingesund, mina kära föräldrar Stikkan och Gudrun inte bara studerade utan också blev ett par. Jag tackar, bockar och bugar och är såå himla glad, säger en upprymd Marie Ledin.

Stig ’Stikkan’ Andersson och Gudrun Rystedt gick båda på Ingesunds folkhögskolan, 1949–1951. Stig från Mariestad, Gudrun från Östra Ämtervik.

På Ingesund blev de ett par. Som 24-åringar gifte de sig 1955 i Sunne kyrka, ett äktenskap som varade fram till 1985.

De fick barnen Marie, Anders och Lasse.

Stikkan Andersson avled 1997, Gudrun Andersson dog 2010.

Stor betydelse för Ingesunds studenter

– Marie Ledins engagemang i Musikhögskolan Ingesund har haft stor betydelse för våra studenter och hon är en mycket värdig hedersdoktor, kommenterar Patrik Larsson, dekan för fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap vid Karlstads universitet. Vi ser fram emot ett fortsatt långt och gott samarbete.

Präglad av sin uppväxt, med verksamma föräldrar i musikbranschen, startade Marie Ledin det egna skivbolaget The Record Station i mitten av 80-talet. Det köptes snart upp av den tyska koncernen Bertelsmann/BMG, men hon fortsatte arbeta inom BMG till 1993 då hon startade ytterligare ett nytt skivbolag, Anderson Records

Marie Ledin grundade också bokförlaget Anderson Pocket 2005. Hon har varit verksam inom styrelsen för Polar Music Prize sedan 1997 och övertog rollen som VD för verksamheten 2008. Hon sitter även i olika styrelser, bland annat för Stockholms Stadsmission.

Akademisk högtid 2020

Marie Ledin kommer att promoveras till hedersdoktor vid Akademisk högtid som firas den 27 november 2020 vid Karlstads universitet.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *