Blir Västanå Teaters Loftet Årets Bygge?

Blir Västanå Teaters Loftet Årets Bygge?

Det händer saker i Rottneros. Västanå Teaters nya vinterbonade lokal Loftet i Berättarladan är nominerad till Årets Bygge 2020. Loftet har skapats tillsammans med Byggdialog och deras samarbetspartners samt Ola Nilsson på Lugnets Arkitektur.

En låda i ladan

Den nybyggda teaterlokalen rymmer bl a ett scenrum med 235 sittplatser och en foajé och är byggd i en limträstomme som klätts med KL-trä *).


Bara en diskret tillbyggnad för hiss och entré vid den södra kortänden skvallrar om att något har förändrats. 
Foto: Nomi Melin Lundgren

Loftet är byggt som en egen enhet (en låda i ladan) inuti den gamla ladan från 1937. Många fina detaljer från förr finns kvar och möter det nya moderna på ett smakfullt sätt.  

Den nya lokalen möjliggör en året-runt-verksamhet i Berättarladan och Västanå Teater invigde Loftet i slutet av förra året genom att spela sin nya vinterproduktion Västanå Jul för drygt 3,500 personer. 

– Vi är mycket stolta och glada över nomineringen till Årets Bygge 2020. Detta projekt har varit som en omöjlig dröm som har förverkligats, säger Inger Hallström Stinnerbom som varit projektansvarig från Västanå Teaters sida.

Prestigefyllt

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den lyfter fram exempel på de bäst genomförda projekten som branschen presterar.

Segraren utses av en expertjury. Juryn gör i sin bedömning en sammanvägning av hur väl projekten uppfyller fem huvudkriterier. Kritierna innefattar Samverkan, Teknik/Innovationer, Tid/Kvalitet/Budget, Hållbarhet och Säkerhet. I Årets Bygge 2020 tävlar projekt som färdigställts under 2019.

I år nomineras totalt tio projekt. Vinnaren utses den 31 mars. 

Uppdatering, 2 april 2020:
Årets bygge blev Studenthuset vid Linköpings universitet. Byggherre: Akademiska Hus, arkitekt: White.


*) KL-trä är en byggkomponent som består av minst tre skikt med hoplimmade brädor eller plankor gjorda av barrträ eller lövträ, där vartannat skikt ligger i 90 graders riktning i förhållande till intilliggande skikt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.