Menu Content/Inhalt
Hem Ordföranden
Ordföranden har ordet

Foto: Krister Anderson

Kära medlemmar i Wermländska Sällskapet.

Jag vill hälsa välkommen till ett nytt år och ett nytt verksamhetsår i Wermländska Sällskapet i Stockholm. Jubiléumsåret 2016, då vi fyllde 200 år, blev en välkommen vitamininjektion för Sällskapet. Vi har fått nya medlemmar och vi hade en stor uppslutning på Lussebalen. Det är glädjande. Trots att vi har bättre kommunikationsmöjligheter än någonsin tidigare i världshistorien med bil, tåg, skype, FaceTime m.fl  - vilket gör det lätt att ha kontakt med hembygden -  så finns det uppenbarligen ett behov av att vi träffas i Sällskapet, få höra värmländska talas och få samtala om sådant som är aktuellt i Värmland.

 

Under våren i år kommer handelskammarens vd Frida Johansson och talar om värmländskt företagande och näringsliv med den spännande rubriken; Det går bra för Värmland. Och visst är det så. På Gruvön investerar ägarna miljardbelopp i en ny pappersmaskin. Volvo lastvagnar i Arvika har tjocka orderböcker och årets värmlänning, entreprenören Lars Wingefors, har med eftertryck visat att man kan bedriva företag i nya branscher och på nytt sätt även i Värmland.

Men vi ska under året också göra en djupdykning i värmländsk industrihistoria och de värmländska herrgårdarnas  historia. I sommar ska vi göra en endagsutflykt till de östra delarna av landskapet, till Värmlands museums filial i Långban för att förstå mer om de värmländska järnbrukens uppgång och nedgång.   Malmen och järnet var viktiga förutsättningar för den värmländska ekonomiska utvecklingen. Men med tiden blev de små hyttorna utkonkurrerade av större bruk och under vår livstid har även de större  järnbruken i Degerfors, Storfors, Lesjöfors, Hagfors m. fl mött en allt hårdare internationell konkurrens.

Ett annat tema under våren  är Selma Lagerlöf. I år är det 160 år sedan hon föddes och Selma Lagerlöf är alltid aktuell. Vi börjar året med att se en nypremiär på stumfilmen Gösta Berlings Saga och senare under året kommer Margareta Brandby-Cöster och talar över ämnet; Var Marin Luther en av Selma Lagerlöfs kavaljerer?  Väl mött  till vårens möten och samlingar. Och om Du har önskemål om program för hösten så meddela gärna mig eller klubbmästaren Hans Olofsson Dina tanker.

Välkomna till ett nytt verksamhetsår

Nils Gunnar Billinger, ordförande i direktionen

Foto: Krister Anderson

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den